سخنراني پزشكيان در سازمان ملل
سيد عطاءالله مهاجراني
سخنراني ۱۴ دقيقهاي پزشكيان رييسجمهور، سخنراني جامع و دقيق و هوشمندانه بود. به همه مسائل و موضوعات با اهميت و ضروري اشاره كرد. تبيين موارد مهم و اشارات پزشكيان همراه با تحليل و تفسير بود. سخنراني دقيقا در چارچوب موضوع اجلاس يعني « صلح، توسعه پايدار و كرامت انساني» ارائه شد. سخنراني بسياري از روساي كشورها را گوش كردم. بيشتر سخنرانيها وجه توصيفي و تكرارياش پررنگ بود. وجه تفسيري و تحليلي قابل اعتنايي نداشت. بسياري نيز در سخنراني خود حتي نيم نگاهي به موضوع اجلاس نداشتند. به برخي از اشارات و تفسيرها در نطق پزشكيان ميپردازم:
۱- ذكر نام شهيد خدمت ابراهيم رييسي در ابتداي سخنراني نشاني از حقشناسي و مروت بود. اين يادآوري نشانه رويكرد مبتني بر اخلاق و وفاق پزشكيان است.
۲- اشاره به قرآن مجيد و نامه اميرمومنان به مالكاشتر در واقع تبيين پشتوانه نظري رويكرد پزشكيان به جامعه بشري بود. «نگاه انساني» كه ميتواند بسياري از ماجراجوييها و تبعيضها را كه به جنگ و خونريزي انجاميده و ميانجامد، محدود كند. در واقع در سخن به رويكرد تبعيضآميز غرب مبتني بر ديدگاه مستكبرانه غرب نقد شد. اين نقد در دو قلمروی سركوب ملت فلسطين توسط رژيم صهيونيستي و نيز شيوه تعامل امريكا با ايران با تفصيل بيشتري بيان شد. تقابل روشنگرانهاي در نطق بين فلسطين و رژيم اسراييل و نيز كشور و ملت ايران با امريكا تبيين شد.
۳- پزشكيان با شعار وفاق ملي در انتخابات رياست جمهوري به پيروزي رسيده است. به اين شعار متعهد است. درصدد است چنين وفاقي در منطقه نيز شكل بگيرد.
۴- به جايگاه ملت ايران و نظام جمهوري اسلامي اشاره شد. ما در كنار نهضتهاي مقاومت در جهان و در منطقه قرار داريم. مثل همه مردماني كه در جهان نسلكشي رژيم اسراييل و حمايتهاي همهجانبه و بيقيد و شرط امريكا از تجاوز و اشغال و نسلكشي رژيم صهيونيستي را محكوم ميكنند.
۵- به جنگ روسيه و اكراين اشاره شد. موضع ايران صلح و تشويق و حمايت از گفتوگو براي حل مسائل دوجانبه روسيه و اكراين است.
۶- آمادگي ايران براي بازگشت به گفتوگو و حل مسائل چند جانبه، به شكل مشخص و صريح پزشكيان به برجام و تخلف ترامپ در خروج از برجام و بيمسووليتي و بيتصميمي ديگر اطراف مذاكرات برجام اشاره كرد.
در واقع مهمترين و حساسترين سرفصلهاي مسائل ملي و منطقهاي و جهاني در نسبت با ايران در نطق آمده است.
حضور و نطق پزشكيان چنان كه انتظار ميرفت با واكنش شتابآلود و عصبي عناصر وابسته به رژيم اسراييل، اپوزیسيون برانداز جمهوري اسلامي و البته عناصر تندرو و افراطي داخلي كه در انتخابات رياستجمهوري شكست خوردند، مواجه شد. اسراييل و اپوزیسيون تكليفشان روشن است؛ اما تندروان داخلي چرا تبديل به ضلع سوم اين سهگانه شدند؟ واقعيت اين است كه اين گروه ميخواستند به هر قيمتي در انتخابات پيروز شوند يا به عنوان پيروز از صندوق بيرون آورده شوند. به دلايل و علل مختلف و متنوع اين «پيروزي به هر قيمتي» اتفاق نيفتاد. به جاي اينكه به اين پرسش پاسخ بدهند كه چرا در انتخابات ۵۰ درصدي شكست خوردند. به تخطئه رييسجمهور پرداختند. وفاق را نفاق معرفي كردند. ميخواستند «قطعا» 4 نفر از نامزدهاي وزارت را حذف كنند. قطعا شكست خوردند! در سفر بسيار موفق و سنجيده رياستجمهوري و هيات همراه كوشيدند با سوءاستفاده و تحريف از جمله متشابه يا منقطعي آب را گلآلود و فضا را غبارآلود كنند. خوشبختانه نطق پزشكيان در اجلاس عمومي در روز سه شنبه و مصاحبه با فريد زكريا در شبكه سيانان چنان دستاويزي را بر باد داد. در مقدمه كتاب «ضدخاطرات» آندره مالرو نوشته است: «پيل خردمندترين حيوانات است؛ زيرا هر غروب لحظهاي ميايستد و به روز سپري شده ميانديشد!» به نظر ميرسد افراطيون داخلي يك بار هم كه شده مثل پيل بايستند و به انتخابات رياستجمهوري بينديشند، ببينند چرا شكست خوردند؟ البته بلافاصله برخي از آنان گفتند: «از شوراي نگهبان كه پزشكيان را تاييد كرد، شكست خورديم!» فكري به حال خود كنند. تا به روايت مرحوم آيتالله محيالدين حائري شيرازي از «بيسر و بيساماني» بيرون بيايند.