انتشار نسخه ديجيتال نهجالبلاغه با ترجمه و توضيح ابراهيم منهاج دشتي
نسخه ديجيتال كتاب «نهجالبلاغه» با ترجمه موازي، شرح واژگان دشوار و توضيحات قواعد عربي به قلم ابراهيم منهاج دشتي، پژوهشگر پيشكسوت نهجالبلاغه، منتشر شد تا علاقهمندان بتوانند به دركي عميقتر از اين اثر گرانبها دست يابند. اين اثر كه حاصل سالها تحقيق و تدريس استاد منهاج دشتي است، تلاش دارد با رويكردي نوين، مفاهيم بلند نهجالبلاغه را براي مخاطبان امروزي تبيين كند.
متن كامل كتاب نهجالبلاغه با ويژگيهاي منحصربهفردي شامل ترجمه موازي (جمله به جمله)، شرح واژگان دشوار و قواعد عربي، به همت استاد ابراهيم منهاج دشتي، پژوهشگر پيشكسوت نهجالبلاغه، به صورت ديجيتال در دسترس علاقهمندان قرار گرفت.
ابراهيم منهاج دشتي، دانشآموخته حوزههاي علميه نجف و قم است. تاسيس مدرسه رسالت، نمايندگي مردم در مجلس شوراي اسلامي و مجلس خبرگان رهبري در دهه اول انقلاب، بخشي از فعاليتهاي اجتماعي- فرهنگي وي به شمار ميآيد.
ديگر آثار منتشر شده از استاد منهاج عبارتند از: «خلافت و امامت در نهجالبلاغه» و «كارنامه سياسي امام علي(ع) در نهجالبلاغه» (منتشرشده توسط نشر نگاه معاصر)، «عهدنامه مالك اشتر با شرح و ترجمه» و «ترجمه متن كامل نهجالبلاغه به صورت موضوعي» (منتشرشده توسط موسسه بوستان كتاب). شايان ذكر است كه كتاب اخير تاكنون به چاپ پنجم رسيده است.
ابراهيم منهاج دشتي در بيان دليل گزينش نهجالبلاغه براي ترجمه و تحقيق نوشته است:
از مطالعه تاريخ و سير تحول علوم در جهان اسلام و تاريخ معاصر به خصوص تاريخ مشروطه و بررسي نظرات بزرگاني كه اهتمام به اصلاح امور جامعه اسلامي داشتند، مانند شهيد صدر و شهيد مطهري و شهيد بهشتي و از همه مهمتر از مشاهده و بررسي تجربه عملي جمهوري اسلامي، به اين نتيجه رسيدم كه قسمت عمده مشكلات ما از تضادها و تناقضات و انحرافات در نحوه تفكر و باورهاي ديني ما نشات ميگيرد و اصلاح نظام اجتماعي بدون اصلاح در روش تفكر، آن طور كه انتظار ميرود سودمند نخواهد بود و اصلاح تفكر هم متوقف است بر تبيين و ترسيم مباني و اصول اسلام و استخراج چنين اصولي هم فقط از قرآن كريم و نهجالبلاغه، آن هم به شرط نياميختن آنها با ساير منقولات امكانپذير است.
از جمله ويژگيهاي شاخص اين اثر ميتوانيم به اين موارد اشاره كنيم:
ترجمه روان و بيتكلف با رويكردي نوين كه تمركز خواننده را بر درك عميق معنا هدايت ميكند.
توضيحات واژگان پيچيده و قواعد دستور زبان عربي در پاورقي كه دريچهاي به لايههاي ادبي و بلاغي نهجالبلاغه ميگشايد.
چينش موازي متن عربي و ترجمه فارسي كه امكان مقايسه و نقد دقيق را براي محققان فراهم ميسازد.
در مقدمه مبسوط اين كتاب، زندگينامه سيد رضي (تدوينكننده نهجالبلاغه) و شرايط اجتماعي عصر وي بررسي شده است. همچنين، معيارهاي گزينش خطبهها و نامهها توسط سيد رضي و تاثير محيط فرهنگي بر اين گزينش، تحليل شده است.
در بخش ديگري از مقدمه، مشكلات ترجمه نهجالبلاغه مورد واكاوي قرار گرفته است. نويسنده در اين زمينه تاكيد ميكند: امام علي(ع) در بيان مفاهيم بلند، از ضربالمثلها، تشبيهات و كنايات رايج در عصر خود بهره ميبرد. درك اين ظرافتها بدون آشنايي با فرهنگ و جامعه آن دوران، براي مترجم چالشي بزرگ است و اين همان نقطهاي است كه بسياري از ترجمهها را از ژرفاي معنا دور ميسازد. اين كتاب در ۸۱۲ صفحه و به صورت فايل پيدياف، در دسترس علاقهمندان است.
در پايان كتاب، زندگينامه استاد ابراهيم منهاج دشتي درج شده است كه علاوه بر بازگو كردن فرازونشيبهاي زندگي وي، نكات ناب تاريخي درباره تاريخ معاصر ايران و انقلاب اسلامي را روشن ميسازد. اين بخش براي پژوهشگران تاريخ و علاقهمندان به تحولات اجتماعي ايران، منبعي جذاب و كممانند محسوب ميشود.
اين كتاب نه تنها به عنوان يك متن آموزشي، بلكه به مثابه ابزاري پژوهشي براي محققان ادبيات عرب، تاريخ اسلام و انديشه سياسي، قابليت ارجاع دارد.
براي دريافت نسخه ديجيتال متن كامل «نهجالبلاغه» به كانال تلگرامي ابراهيم منهاج دشتي به نشاني https: //t.me/ebrahimmenhaj مراجعه كنيد. (دين آنلاين)