احتمال تغییر ارز تخصیصی به واردات گوشت
اكبر فتحي، سرپرست معاونت برنامهريزي و امور اقتصادي وزارت جهاد كشاورزي در گفتوگو با ايلنا درباره آخرين وضعيت صادرات مرغ اظهار كرد: صادرات مرغ در كشور ما به صورت محدود و با هدف تنظيم بازار صورت ميگيرد، در واقع وقتي براي مصرف داخل عدد مشخصي را نميتوان تعيين كرد و حجم توليد داخل نوسان دارد و وقتي عرضه بر تقاضا فزوني مييابد اين مازاد عرضه يا بايد توسط شركت پشتيباني امور دام جمعآوري شود تا مرغدار متضرر نشود و جوجهريزي خود را پايين نياورد يا بايد براي اين مازاد يك سقف صادراتي مشخص شود، بنابراين اگر صادرات مرغ در كشور صورت ميگيرد از اين باب است، وگرنه چون براي توليد مرغ از انواع نهاده يارانهدار استفاده ميشود صادرات آن منطقي به نظر نميرسد.
وي افزود: براي ماه جاري شركت پشتيباني امور دام مكلف شده ذخاير خود را از محل توليد داخل تامين كند بنابراين صادراتي صورت نخواهد گرفت.
فتحي درباره برنامه دولت در تغيير تخصيص ارز به واردات گوشت قرمز توضيح داد: تا پايان سال هيچگونه تغييري در ارز تخصيصي به كالاهاي اساسي كشاورزي رخ نخواهد داد و اين دستور رييسجمهور است و گوشت قرمز هم مشمول همين دستور است. با اين حال وزارت كشاورزي حمايت از توليد داخل را نيز در دستور كار قرار داده تا توليد داخل بتواند با واردات رقابت كند. وي اضافه كرد: صنعت دامداري در كشور ديگر با مشكلاتي كه در سال ۱۴۰۰ با آن مواجه شده بود، روبهرو نيست. در آن سال دولت در راستاي مردميسازي يارانهها ارز ترجيحي را حذف كرد و اين تغيير سبب شد سرمايه در گردش موردنياز واحدهاي توليدي حدود چهار برابر شود و چون اين سرمايه تامين نشد دامدارها و مرغداران مجبور شدند دامهاي مولد خود را كشتار كنند اما اكنون صنعت خود را ترميم كرده و با مازاد دام روبهرو است. در همين راستا وزارت كشاورزي در تلاش است قدرت رقابت توليد داخل را با محصول وارداتي افزايش دهد. دبير ستاد هماهنگي امنيت غذايي خاطرنشان كرد: به واردات گوشت قرمز ارز ۲۸۵۰۰ توماني اختصاص پيدا ميكند اما به توليد داخل اين ارز اختصاص نمييابد و براي اينكه شرايط رقابت فراهم شود قرار بر اين است كه در تخصيص نوع ارز تغييراتي صورت گيرد.
معاون وزير كشاورزي درباره نگراني توليدكنندگان از كمبود انرژي موردنياز توليد با تشديد سرما گفت: انرژي يكي از نهادههاي توليد به شمار ميآيد و هر خللي كه در تامين نهادهها صورت بگيرد توليد را تحت تاثير قرار ميدهد اما بنا بر مذاكراتي كه در دولت صورت گرفته قطع انرژي واحدهاي توليدي كشاورزي در آخرين مرحله از قطعي برق صورت خواهد گرفت، ضمن اينكه بيشتر واحدهاي توليدي دوگانهسوز هستند و اگر در تامين برق با مشكل مواجه شوند ميتوانند از گازوييل براي روشن نگه داشتن ژنراتورها استفاده كنند و ما هم در تلاش هستيم توليدكنندگان امكان دسترسي به سوخت مايع را داشته باشند تا اين شرايط را با كمترين تلفات سپري كنند اما نگراني آنها در مورد تامين انرژي بجاست.
وي در مورد آلودگي احتمالي برنجهاي وارداتي توضيح داد: مشكلات مربوط به برنجهاي وارداتي از همان ابتداي كار وزير كشاورزي به ايشان مطرح شد و موضوعي كه در مورد اين كالا وجود دارد آلودگي برنجهاي وارداتي نيست، اختلاط انواعي از برنجهاي وارداتي با برنجهايي است كه ابهاماتي در مورد آن وجود داشت و وزارت كشاورزي هم توزيع آن را ممنوع اعلام كردند و اين برنج در بازار عرضه نشده تا وضعيت آن تعيين تكليف شود.