چه باشد آنچه خوانندش «سياست»؟
آدريان لفت ويچ در سال 1940 در آفريقاي جنوبي به دنيا آمد و در دوران دانشجويي خود يك فعال سياسي ضدآپارتايد بود.
او يك رهبر دانشجوي سفيدپوست آفريقاي جنوبي بود كه در اوايل دهه 1960 در مبارزات ضد آپارتايد فعاليت داشت. او به بريتانيا آمد، جايي كه وي يك استاد دانشگاه برجسته در بخش سياست در دانشگاه يورك بود. لفتويچ در دانشگاه كيپتاون تحصيل كرد و در آنجا در سياستهاي دانشجويي فعال بود. وي به مدت دو سال، 1962-1961، رييس اتحاديه ملي دانشجويان آفريقاي جنوبي (NUSAS) بود كه مخالف سياستهاي آپارتايد دولت بود. محقق و نويسنده R.W. جانسون سخنراني لفتويچ را در جلسه NUSAS شنيد و تقريبا شصت سال بعد به ياد آورد كه «او با جذابيت و قدرتي صحبت كرد كه من به ندرت ديدهام برابر باشد.»
آدريان لفتويچ تلاش كرد كه در دوران زندگي خود به درك بهتر ما از راههاي تحقق توسعه كمك كند. در اين ميان او به ويژه بر سياست تاكيد ميكرد و البته معنايي عامتر و عموميتر از برداشت متداول از سياست را مدنظر داشت.
لفتويچ پس از مهاجرت به انگلستان، در دانشگاه يورك و در دپارتمان علوم سياسي مشغول به كار شد. براي او پيوند موضوع توسعه با تحقيقات علم سياست ضروري است و به گشايش قلمروهاي كاربردي و ارزشمندي براي تحقيق سياسي منجر ميشود. درواقع اين روشي براي شكل دادن به يك دستور كار جديد در علم سياست ميباشد. از اين نويسنده كتاب دموكراسي و توسعه نيز به فارسي ترجمه شده و اكنون كتاب تازهاي از او با عنوان «سياست چيست» به فارسي منتشر شده است.
ميدانيم كه سياست، بهمثابه يك فعاليت، يكي از مهمترين جنبههاي زندگي انساني است كه بر همه چيز از روابط شخصي تا ديپلماسي جهاني تاثير ميگذارد. با اين حال واژه سياست مبهم و چندوجهي است و درنظر افراد مختلف معاني متفاوتي دارد. كتاب «سياست چيست» با عنوان فرعي «كنشورزي سياسي و سياستپژوهي» با ويراستاري آدريان لفتويچ، به عنوان پلي براي درك پيچيدگيهاي غني سياست از طريق ارايه ديدگاههاي متنوع عمل ميكند.
اساتيد و دانشجويان رشته علوم سياسي اذعان دارند كه تلقي هر فرد از سياست نه تنها بر پرسشهاي او بلكه بر چارچوب نظري تحليلها و تا حدودي بر اقدامات سياسي او تاثيرگذار خواهد بود. هدف اصلي كتاب سياست چيست؟ كنشورزي سياسي و سياستپژوهي جز اين نيست كه خوانندگان مبتدي و علاقهمند به مطالعه جدي علوم سياسي، با تلقيهاي گوناگون موجود از واژه «سياست» آشنا شوند و بتوانند ضمن قياس تلقيهاي متعارض از اين مفهوم، جايگاهي براي تفكر خاص خود بيابند.
اين كتاب كه براي اولينبار در سال ۲۰۰۴ منتشر شده، مجموعهاي از مقالات نويسندگان برجسته را گردهم ميآورد تا مفهوم سياست، دامنه آن و اهميتش را مورد بررسي و بحث قرار دهند. عنوان كتاب به تمركز دوگانه آن اشاره دارد: سياست به عنوان يك فعاليت زنده (آنچه مردم انجام ميدهند/سياستورزي) و سياست به عنوان يك رشته علمي (آنچه مردم مطالعه ميكنند/سياستشناسي).
ويراست نخست كتاب حاضر در سال ۱۹۸۴ منتشر شد و خيلي زود در انگلستان، استراليا، آفريقاي جنوبي و امريكاي لاتين چنان مورد استقبال قرار گرفت كه كمي بعد به كلي ناياب شد. در ويراست جديد كتاب كه اينك ترجمه فارسي آن دراختيار خوانندگان قرار ميگيرد، مقالاتي جديد افزون شده و مقالات قبلي نيز مورد بازنگري جدي قرار گرفته است. لازم به ذكر است كه اگرچه كتاب نام آدريان لفتويچ را به عنوان نويسنده روي جلد خود دارد اما در واقع اين كتاب مجموعهاي از دوازده مقاله است بنا به گزينش و انتخاب لفتويچ در اين مجموعه گردآوري شده است و تنها نويسنده دو مقاله از آنها لفتويچ است. اين دوازده مقاله به ترتيب عبارتند از:
1- انديشهورزي سياسي؛ علوم سياسي در سايه سياست نوشته آدريان لفتويچ.
2- نسبت ماهوي سياست و حكمراني نوشته بي. گاي پيترز.
3- سياست و اعمال زور نوشته پيتر پي نيكلسون.
4- ماركسيسم و سياست نوشته الكس كالينيكوس.
5- سياست به مثابه يكي از اشكال حكومت كردن نوشته برنارد كريك.
6- سياست به منزله انتخاب جمعي نوشته آلبرت ويل.
7- رويكرد سياسي به رفتار بشر؛ افراد، منابع و قدرت نوشته آدريان لفتويچ.
8- سياست وراي مرزبنديها؛ چشماندازي فمينيستي نوشته جوديت اسكوآيزر.
9- فلسفه سياسي و سياست نوشته آدام سويفت.
10- آيا تعريفي اسلامي از سياست وجود دارد؟ سلوي اسماعيل.
11- سياست در مقام سياست مخدوش جهاني نوشته آنتوني مك گرو.
12- سياست در پرتو طبيعت نوشته نيل كارتر.
«سياست چيست» با عنوان فرعي «كنشورزي سياسي و سياستپژوهي» از آدريان لفتويچ با ترجمه مصطفي تاجزاده و فروغ قليپور در سيصد و هفده صفحه به همت انتشارات نشر ني براي نخستينبار منتشر شده است و هماكنون در دسترس علاقهمندان فارسيزبان قرار دارد.