بهاره شبانكارئيان
توضيح «اعتماد»: از آنجايي كه اين گزارش مربوط به خبري در اواسط آبان ماه سال جاري ميشود و تاكنون نيز علت مسموميت از سوي مسوولان مربوطه اعلام نشده، «اعتماد» آن را پيگيري كرده و با اهالي و عضو شوراي روستاي كول در مورد علت مسموميت صحبت كرده است. هر چند عنوان شدن آمار و حدسيات ازسوي مسوولان در رابطه با مسمومشدگان با تناقضاتي روبهرو است، اما شنيدههاي «اعتماد» حاكي از آن است كه فقط در روستاي كول حدود ۱۸۰ نفر آن هم به علت شام عروسي دچار مسموميت شدهاند. درحالي كه با احتساب مجموع مسمومشدگان در شهرهاي ديگر اين رقم به حدود ۲۰۰ نفر نيز رسيده است.
جمعه ۲۵ آبان ماه ۱۴۰۳، حدود ۱۸۰ نفر از اهالي روستاي كول در شهرستان ديواندره واقع در استان كردستان در يك مراسم عروسي به «دلايل ناشناخته» دچار مسموميت شده و در بيمارستان امامخميني ديواندره بستري ميشوند. طبق پيگيريهاي «اعتماد»؛ مسمومشدگان ساعاتي پس از اتمام مراسم عروسي دچار علايمي همچون «اسهال و استفراغ خوني، دل درد و سردرد» شدهاند. همچنين اكثر مسمومشدگان در رده سني ۵ تا ۱۸ سال بودهاند.
شنيدههاي «اعتماد» از برخي منابع و مسوولان محلي حاكي از آن است؛ «مرغهاي منجمدي كه از سنندج براي شام عروسي تهيه شده» يكي از دلايلي بوده كه منجر به بروز علايم مسموميت در برخي شركتكنندگان اين عروسي شده است. هر چند برگزاركنندگان عروسي به مسوولان محلي عنوان كردند مرغها منجمد نبوده، اما برخي افراد نزديك به برگزاركنندگان عروسي گفتهاند كه مرغها از سنندج آمده و منجمد بودهاند. با اين حال هنوز مسوولان مربوطه علت دقيق مسموميت را عنوان نكردهاند.
بعد از اين اتفاق «طاهر قضايي»، بخشدار بخش سارال ديواندره اعلام كرد: «به دنبال برگزاري دو مراسم عروسي در روستاي كول افرادي با علايم مسموميت ابراز ناراحتي كرده كه 120 نفر ويزيت، 12 نفر بستري و اكنون ترخيص شدهاند. شبكه بهداشت، آب روستا را مورد آزمايش قرار داده و مشكلي در بحث آب وجود نداشته است. پزشك مقيم در اين روستا ظرف سه روز خدمات درماني به مردم ارايه كرده و شبكه بهداشت تاكنون نظر خود را در مورد منشا اين مسموميت اعلام نكرده است. هر چند طبق بررسيهاي صورت گرفته علايم اين بيماري در هفته گذشته در مريوان وجود داشته است. احتمال وارد شدن نوعي ويروس يا باكتري به داخل روستا وجود داشته، اما تا زمان جواب قطعي آزمايشات، هيچگونه نتيجهاي نميتوانيم اعلام كنيم. اين موضوع از طريق وزارت كشور نيز در حال بررسي است.»
علت مسموميت چيست؟ مرغهاي منجمد آلودگي آب يا عاملي ناشناخته!
«كولْ؛ روستايي از توابع بخش سارال شهرستان ديواندره در استان كردستان با جمعيتي حدود ۷۰۰ نفر؛ در كول دو عروسي به طور همزمان برگزار شده و حدود ۱۸۰ نفر دچار مسموميت شدهاند.» اينها را يكي از اهالي روستاي كول ميگويد. اين فرد كه برادرش دچار مسموميت شده است در مورد اين اتفاق به «اعتماد» ميگويد: «حدود ۹۰۰ نفر در مهماني شركت داشتند و از شهرهاي ديگر هم آمده بودند كه برخي از آنها پس از مهماني دچار علايمي مثل سردرد، دل درد، تهوع، اسهال و استفراغ خوني شدهاند. شنيديم مربوط به غذايي بوده كه آن شب تهيه شده؛ خصوصا مرغهايي كه در شام عروسي پخت شده بود. البته هنوز علت مشخصي براي اين مسموميت اعلام نشده است.»
او در مورد علايم مسموميتي كه برادرش دچار آن شده، ميگويد: «ساعاتي پس از عروسي برادرم دچار تهوع شده و بالا آورده؛ آن هم از نوع استفراغ خوني. برادرم از شام عروسي نخورده بود. با اين حال او چند روز در بيمارستان ديواندره بستري شده و يكم آذر ماه جاري از بيمارستان مرخص شده است. اكثر افرادي كه مسموم شدهاند از شام عروسي صرف كرده بودند.»
«امجد مرزباني»، عضو شوراي روستاي كول نيز به «اعتماد» ميگويد: «هنوز مشخص نيست چرا برخي افراد دچار مسموميت شدهاند، اما همهچيز از آنجايي شروع ميشود كه دو مراسم عروسي در اين روستا برگزار شد. عروسي كه به اتمام رسيد اغلب كودكان و نوجوانان دچار علايم تهوع، دل درد، اسهال و استفراغ شديد شدند. البته مسمومشدگان تا رده سني ۴۰ سال بودند، اما اكثرا افرادي كه دچار مسموميت شدند، ۵ تا ۱۸ سال داشتند. حدود ۱۸۰ نفر از جمعيت روستاي كول آن شب دچار مسموميت شدند. البته اين تعداد فقط مربوط به روستاي كول ميشود و از آمار مسمومشدگان روستاي همجوار اطلاعي در دست نيست، چراكه اهالي روستاي همجوار هم دچار مسموميت شده بودند. اينطور نبود كه مسمومشدگان فقط از اهالي روستاي كول بوده باشند. حتي افرادي بودند كه از مريوان و سنندج به اين مراسم آمده بودند. چهار فرزند خود من هم دچار مسموميت شدند. فرزند يك خانواده هم تشنج كرد و بدحال بود، اما حالا بهتر شده است.»
مرزباني در ادامه ميگويد: «مرغهاي شام عروسي را از سنندج آورده بودند. نميدانيم مسموميتها مربوط به مرغهاي يخ زده بوده يا نه! صاحب مجلس گفته مرغها منجمد نبوده، اما افرادي كه نزديك به او بودند، گفتند مرغها يخ زده بوده است. حالا نميدانيم شايد به خاطر اينكه قيمت مرغهاي منجمد كمتر است، اين نوع مرغ را خريداري كرده باشند. با اين حال هنوز تشخيص داده نشده كه علت مسموميت اين افراد چه عاملي بوده است. شبكه بهداشت، آزمايشات لازم را انجام داده، اما تشخيص نهايي هنوز اعلام نشده و كسي هم نميداند مشكل از آب شرب بوده يا آنفلوآنزاي مرغي كه مربوط به مرغهاي شام عروسي بوده است! يك هفته از اين اتفاق گذشته، اما نتيجه آزمايشات و علت اصلي مسموميتها را اعلام نكردهاند.»
تناقض در اعلام علت مسموميت اهالي روستاي كول؛ مسوولان خودشان هم دقيق نميدانند!
يك هفته بعد از اين حادثه در ۳۰ آبان ماه امسال، دانشگاه علوم پزشكي كردستان در واكنش به مسموميت اهالي روستاي كول در شهرستان ديواندره اعلام كرد: «آلودگي آب شرب روستا و آلودگي مواد غذايي مصرف شده در مراسم عروسي از دلايل مسموميت مردم بوده است.»
در همين راستا «فرزام بيدارپور»، معاون امور بهداشتي دانشگاه علوم پزشكي كردستان گفت: «روز شنبه 26 آبان ماه جاري بيش از 10 نفر از مردم روستاي كول ديواندره به دنبال بروز علايم گوارشي به بيمارستان امام خميني اين شهرستان مراجعه كردند. پس از ارزيابيهاي اوليه و افزايش آمار مبتلايان، براي كنترل و مقابله موثر با اين طغيان، تيم پزشكي مركز بهداشتي درماني هزاركانيان ديواندره در روستاي كول مستقر و از نزديك ۱۸۵ بيمار را مورد مراقبت قرار دادند. سه نفر ديگر از بيماران نيز در حال بهبودي و درمان قرار دارند. آلودگي آب شرب روستا به دليل بارش باران در روزهاي قبل يا آلودگي مواد غذايي مصرف شده در مراسم عروسي جمعه قبل از روز طغيان دليل احتمالي است كه در اين ارتباط بررسيهاي كامل انجام شده و به محض محرز شدن دليل قطعي، اطلاعرساني خواهد شد. بررسيها نشان از نزولي شدن روند ابتلا در اين طغيان دارد و سيستم بهداشتي درماني دانشگاه تمام تلاش خود را براي كنترل بيماري به كار گرفته است.»
بيدارپور در ادامه گفت: «۹۴۰ نفر در اين عروسي شركت داشتند. در روزهاي ۲۸ و ۲۹ آبان نيز ۸۸ نفر با علايم مسموميت غذايي به مراكز درماني مراجعه كردند و در روزهاي چهارشنبه و پنجشنبه اين آمار روند كاهشي پيدا كرد. در مجموع طي پنج روز، ۲۰۲ نفر به مراكز درماني مراجعه كردند كه ۱۱ مورد بستري شدند و ۱۳ مراجعهكننده نيز از شهرستان مريوان بود كه يك نفر از آنها بستري شد.»
واكنش معاون امور بهداشتي دانشگاه علوم پزشكي كردستان به مسموميت اهالي روستاي كول درحالي است كه با گفتههاي بخشدار بخش سارال ديواندره در تناقض است؛ معاون امور بهداشتي دانشگاه علوم پزشكي كردستان احتمال داده كه مسموميت اهالي روستاي كول ميتواند ناشي از آلودگي آب شرب بوده باشد در حالي كه بخشدار بخش سارال عنوان كرده كه شبكه بهداشت، آب روستا را مورد آزمايش قرار داده و مشكلي در بحث آب وجود نداشته است.