حزب نتانياهو راي به الحاق باقيمانده سرزمينهاي اشغالي داد
ميخ آخر بر تابوت صلح اعراب و اسراييل
شهاب شهسواري
حزب ليكود، حزب حاكم رژيم صهيونيستي، پيشنويس لايحهاي را تصويب كرد كه بر اساس آن قرار است بخش اعظم سرزمينهاي كرانه باختري رود اردن، رسما از سوي رژيم صهيونيستي به سرزمينهاي ادعايي اين رژيم ضميمه شود. بلافاصله بعد از اين اقدام، گروههاي فتح و حماس، اصليترين گروههاي فلسطيني، در بيانيههايي جداگانه اين مصوبه را بهشدت محكوم كردند. اقدامي كه به گفته برخي تحليلگران عرب، آخرين ميخ بر تابوت مذاكراتي بود كه با هدف تشكيل دو دولت اسراييلي و فلسطيني ميان دوطرف جريان داشت. جامعه بينالمللي و كشورهايي كه به راهكار دو كشوري در مورد مساله فلسطين اعتقاد دارند، كرانه باختري رود اردن را به عنوان منطقه اشغال شده به رسميت ميشناسند و معتقدند كه ضميمه شدن اين منطقه به سرزمينهاي تحت حاكميت رژيم صهيونيستي، عملي غيرقانوني است.
به گزارش الجزيره روز يكشنبه 1500 عضو شوراي مركزي حزب حاكم ليكود به رهبري بنيامين نتانياهو، نخستوزير رژيم صهيونيستي از طريق اجماع تصويب كردند تا مناطقي در كرانه باختري كه از سوي صهيونيستها «جوبهآ و ساماريا» ناميده ميشوند، رسما تحت حاكميت رژيم صهيونيستي قرار بگيرند. جنبش فتح در واكنش به اين تصميم در بيانيهاي نوشت: «تصميم حزب ليكود براي تحميل حاكميت اسراييل بر سرزمينهاي اشغالي كرانه باختري، نشانگر پايان يافتن آخرين باقيماندههاي فرآيند صلح است. چنين تصميمي به جز اينكه برخلاف تمام توافقهاي پيشين است، عملا نقض محرز قطعنامههاي شوراي امنيت
از جمله جديدترين نمونه يعني قطعنامه 2334 شوراي امنيت است.» حماس در بيانيه جداگانه نوشته است اين اقدام «ادامه سياست تجاوز عليه مردم فلسطين است و با سوءاستفاده از موضع امريكا از جمله بيانيه خطرناك ترامپ، در حال عملي شدن است.»
هر چند بيانيه صادر شده از سوي شوراي مركزي حزب حاكم ليكود الزامآور نيست، اما در آن از حزب خواسته شده است تا براي عملي شدن اين خواستهها لايحهاي به كنست رژيم صهيونيستي تقديم كند. حزب ليكود با نزديك به 30 كرسي، يك چهارم توان قانونگذاري رژيم صهيونيستي را در اختيار دارد و در ائتلاف با احزاب تندروي مذهبي در كنست توانسته است يك دولت با اكثريت شكننده تشكيل دهد. علي ابونعمه، فعال امريكايي- فلسطيني به الجزيره ميگويد: «اين مصوبه باعث افزايش عمق استثمار و اشغالگري مردم فلسطين خواهد شد. ما تازه در ابتداي سال 2018 قرار گرفتهايم و در طول سال پيش رو يا قرار است بسيار بيانيههاي پوچ و بيمحتوا در مورد راهكار دو دولتي از سوي به اصطلاح جامعه جهاني بشنويم يا اينكه جامعه جهاني براي استمرار اين تجاوزهاي آشكار اسراييل به قوانين بينالمللي هزينهاي به آنها تحميل خواهد كرد. اگر دولتها به خود بيايند، چيزي كه شاهد آن خواهيم بود، مشابه رويدادي است كه چند دهه پيش براي آفريقاي جنوبي رخ داد و نهضت بايكوت اسراييل ميتواند اين رژيم را به يك دولت راندهشده بدل كنند.» اين تحليلگر فلسطيني- امريكايي و بنيانگذار مجله «انتفاضه الكترونيك» ميگويد: «با اين راي از سوي كميته مركزي حزب ليكود، اسراييل پيامي را به جهانيان مخابره كرد و آن اين بود كه اين رژيم فقط به ادامه و تشديد آپارتايد و اشغالگري اهميت ميدهد. نشان داد كه اسراييليها هيچ علاقهاي به صلح ندارند.»
ساخت و ساز غيرقانوني شهركهاي يهودينشين طي سالهاي گذشته از سوي رژيم صهيونيستي در كرانه باختري، يكي از اصليترين موانع صلح براي كساني محسوب ميشد كه با راهكار دو كشور باور داشتند. سازمان ملل متحد بارها در قطعنامهها و بيانيههاي خود از رژيم اشغالگر خواسته است تا ساخت و ساز و توسعه شهركها را در مناطق اشغالي متوقف كند. در حال حاضر بيش از 600 هزار يهودي در بيش از 140 شهرك ساختهشده در سرزمينهاي كرانه باختري و قدس شرقي كه سال 1967 توسط اسراييل اشغال شدهاند، زندگي ميكنند. در طول يك سال گذشته، كابينه رژيم صهيونيستي چندين طرح تازه را براي توسعه شهركسازي در كرانه باختري اجرايي كرده است. در ماه مه سال 2017، كابينه امنيتي اسراييل تصويب كرد كه بر اساس آن زندگي در شهركهاي غيرقانوني و خارج از محدوده از نظر اين رژيم مشروع ميشود. دسامبر سال 2016 كنست رژيم صهيونيستي قانوني با عنوان «مقررات سكونت در شهركها» به تصويب رساند كه نزديك به 4000 ساختمان در مناطق اشغالي كرانه باختري را روي زمينهاي شخصي فلسطينيان به رسميت ميشناخت.
فراخواندن سفير فلسطين از واشنگتن
در ادامه تنشهاي ميان دولت خودگردان فلسطيني و دولت امريكا بعد از اعلام تصميم دونالد ترامپ براي به رسميت شناختن قدس به عنوان پايتخت رژيم صهيونيستي، دولت خودگردان اعلام كرد سفير خود به واشنگتن را به صورت موقت فراخوانده است. به گزارش خبرگزاري وفا در فلسطين روز يكشنبه و چهار هفته بعد از بيانيه ترامپ، دولت خودگردان فلسطيني اعلام كرد حسام زملط، نماينده دولت فلسطيني در واشنگتن براي «بررسي تصميم مجمع عمومي سازمان ملل متحد در رد اعلاميه ترامپ» به فلسطين فراخوانده شده است. به گفته رياض مالكي، وزير خارجه تشكيلات خودگردان فلسطيني محمود عباس، سفير فلسطين را فراخواسته است تا در مورد گامهاي بعدي با او گفتوگو كند. رياض مالكي اظهار كرده است كه انتظار ميرود بعد از تعطيلات سال نوي ميلادي، سفير فلسطين براي اجراي وظايفش به واشنگتن بازگردد.
محمود عباس، رييس تشكيلات خودگردان فلسطيني بعد از اعلام تصميم ترامپ گفتهبود كه ديگر حاضر به پذيرش نقش امريكا به عنوان ميانجي صلح نخواهد بود و در عين حال حاضر به پذيرش ديدار با مايك پنس، معاون رييسجمهور امريكا نشد. قرار بود مايك پنس ماه گذشته ميلادي به سرزمينهاي اشغالي سفر كند، اما نهايتا اين سفر لغو شد. در تحولي ديگر، تشكيلات خودگردان فلسطيني سفير خود از پاكستان را نيز فراخوانده است. انتشار عكس جنجالي وليد ابو علي، نماينده تشكيلات خودگردان فلسطيني در اسلامآباد دليل اين رويداد عنوان شده است. در عكسي كه رسانههاي پاكستاني منتشر كردهاند، وليد ابوعلي، در راهپيمايي حمايت از قدس در كنار حافظ سعيد از چهرههاي تندروي پاكستاني ايستاده است. حافظ سعيد، به اتهام مشاركت در عملياتهاي تروريستي در بمبئي بين سال 2006 تا 2008 از سوي دولتهاي هندوستان و ايالات متحده امريكا به عنوان يك تروريست تحت تعقيب است. بعد از اعتراض هندوستان به اين اقدام به نظر ميرسد كه وليد ابوعلي از مقام نمايندگي تشكيلات خودگردان در پاكستان بركنار شده است. تشكيلات خودگردان ضمن اعلام اين خبر در بيانيهاي نوشته است كه «از جنگ مقامهاي هندوستان با تروريسم حمايت ميكند.»