• 1404 شنبه 30 فروردين
روزنامه در یک نگاه
امکانات
روزنامه در یک نگاه دریافت همه صفحات
تبلیغات
fhk; whnvhj بانک ملی بیمه ملت

30 شماره آخر

  • شماره 6015 -
  • 1404 پنج‌شنبه 21 فروردين

حسن روحاني از تجربيات قبلي مذاكره با امريكا مي‌گويد

ايران حداقل ۴ كارت مهم روي ميز مذاكره با امريكا دارد

رييس‌جمهور ايران در دوره‌هاي يازدهم و دوازدهم در ديدار نوروزي كه روز گذشته با حضور جمعي از وزيران و استانداران ادوار دولت، فعالان سياسي و اجتماعي و رسانه‌اي، مديران اقتصادي و چهره‌هاي فرهنگي برگزار شد، با اشاره به اعلام آمادگي ايران و امريكا براي انجام مذاكره اظهار داشت: قاعده اين بود كه ترامپ ابتدا از لحاظ اصول اخلاقي و انساني و سياسي عذرخواه مردم ايران باشد، چون بدون هيچ دليلي از توافق چندجانبه و مورد تاييد قطعنامه ۲۲۳۱ شوراي امنيت سازمان ملل، از برجام خارج شد و در طول اين ۸ سال با تحريم‌هاي خود حدود ۱۰۰۰ ميليارد دلار به مردم ايران صدمه وارد كرد. او به جاي عذرخواهي و جبران، فرار به جلو را شروع كرده و گفته مي‌خواهم مذاكره كنم و اگر مذاكره موفق نباشد، از قدرت نظامي استفاده كنم.
وي افزود: اشتباه ترامپ در اين است كه فكر مي‌كند روي ميز ايران كارتي وجود ندارد. در حالي كه كارت امريكا بسيار محدود است. يك كارت فشار اقتصادي بود كه آن را مصرف كرده است و فعلا يك كارت بيشتر روي ميز ندارد. در حالي كه برخلاف تصور امريكا، ايران حداقل ۴ كارت مهم روي ميز دارد كه در زمان مناسب مي‌شود آنها را توضيح داد.
روحاني در ادامه گفت: موافقت مسوولان جمهوري اسلامي ايران با انجام مذاكره قدم مهمي بود براي اينكه در منطقه صلح و آرامش برقرار شود. ما نبايد بگذاريم نتانياهو موفق شود. به نظر شخص من امريكا و حتي ترامپ دنبال جنگ در منطقه نيست. آن كسي كه دنبال جنگ در منطقه است، نتانياهو است و او است كه مرتب امريكا را تحريك مي‌كند. امروز بايد نتانياهو را شكست دهيم و نگذاريم او به اهداف شوم خود برسد.
رييس‌جمهور ايران در دوره‌هاي يازدهم و دوازدهم با بيان اينكه شرايط مذاكره كه مستقيم باشد يا غيرمستقيم به شرايط سياسي و نقشه طرف مقابل بستگي دارد، اظهار داشت: من با تجربه خودم همواره ديده‌ام مذاكراتي مفيدتر است كه مستقيم باشد. اصل هم بر مذاكره مستقيم است. ما در كار روزمره صبح تا شب با يكديگر مذاكره و صحبت مي‌كنيم، مگر غيرمستقيم صحبت مي‌كنيم و يكي را براي انتقال نظر خودمان واسطه مي‌كنيم؟ زماني ممكن است شرايطي باشد كه با طرف بخواهيم مذاكره غيرمستقيم داشته باشيم، اما مذاكرات مستقيم معمولا مي‌تواند مفيدتر باشد. در بعضي از شرايط اگر بخواهيم به مسائل راهبردي و مهم دست پيدا كنيم، هر چه سطح مذاكره بالاتر باشد، مفيدتر است و گاهي ضروري است كه در بالاترين سطح سياسي مذاكره انجام شود. روحاني با اشاره به گفت‌وگوي تلفني خود با باراك اوباما، رييس‌جمهور پيشين امريكا گفت: در مهر ۹۲ كه به نيويورك رفتم اصرار آقاي اوباما بر مذاكره بود. قبل از حركت من از تهران آقاي اوباما سه بار از طريق نمايندگي ايران در نيويورك پيغام داده بود كه من مايلم با رييس‌جمهور ايران كه به نيويورك مي‌آيد، مذاكره كنم. من اين موضوع را خدمت مقام معظم رهبري مطرح كردم. ايشان موافق نبودند. در اين زمينه خيلي با هم صحبت كرديم كه مصلحت ما هست يا نه، مذاكره بكنيم يا نكنيم؟ تا اينكه در نهايت پيشنهادي دادم كه ايشان پذيرفتند. من گفتم اگر اوباما شرايط مرا بپذيرد، من مذاكره مي‌كنم و ايشان اين را رد نكردند و گفتند اين شرايطي كه شما مي‌گوييد بعيد است طرف مقابل قبول كند. مذاكره عملا انجام نگرفت، اما در لحظات آخري كه ما در نيويورك بوديم به تماس تلفني آقاي اوباما به دلايلي پاسخ دادم كه اگر لازم باشد دلايلش را زماني توضيح مي‌دهم. آن مذاكره كوتاه بود، يك ربع تا بيست دقيقه بيشتر طول نكشيد، اما در آن مذاكره كوتاه ۵ مساله مهم مطرح شد. در دو مساله ما با هم توافق كرديم و در سه مساله بنا شد بعدا درباره آنها صحبت كنيم. اين تماس توانست فضا را تلطيف كند. از آن طرف هم مذاكرات مستقيم وزراي خارجه توانست راه را باز كند. زحماتي كه آقاي دكتر ظريف و تيم همراهشان كشيدند در طول اين مدت، اگر بنا بود مذاكرات غيرمستقيم باشد، نه در دو سال كه شايد در ۲۰ سال هم به توافق نمي‌رسيديم.
او با بيان اينكه امروز شرايط متفاوت است و در شرايط فعلي بر مبناي مصالح كشور بايد تصميم‌گيري شود، تاكيد كرد: در شرايط فعلي همه ما بايد تلاش كنيم حرف واحد در برابر بدخواهان داشته باشيم، هر چه فاصله‌ها را كمتر كنيم و وحدت و انسجام ملي را بيشتر كنيم، مي‌توانيم در مذاكرات موفق‌تر باشيم. بايد نگذاريم بي‌بي (نتانياهو) به نتيجه برسد. بايد كاري كنيم كه در منطقه و كشور صلح باشد و بتوانيم اين صلح و آرامش را ادامه دهيم. اميدوارم با تلاش‌هايي كه مسوولان محترم دولت چهاردهم و وزير محترم خارجه انجام مي‌دهند و همچنين با رهنمودهاي مقام معظم رهبري، بتوانيم به نتيجه مطلوب برسيم و سايه جنگ را از سر كشور دور كنيم و در مذاكرات بتوانيم تحريم‌هاي اقتصادي را‌ برداريم كه موضوعي مهم براي كشورمان و ديگر كشورهاست.
روحاني در ابتداي اين ديدار با اشاره به تحولات پرفرازونشيب سال گذشته مخصوصا جنايات رژيم صهيونيستي در منطقه خاطرنشان كرد: رژيم صهيونيستي به‌‌رغم همه تلاش‌هايي كه داشت و حمايت‌هايي كه از جانب امريكا و غرب دريافت كرد، به اهداف خود دست نيافت. امروز رژيم صهيونيستي به عنوان يك رژيم منفور و محكوم در افكار عمومي جهان شناخته مي‌شود. خوشبختانه علاوه بر محكوميت در افكار عمومي دنيا، از لحاظ حقوقي هم با حكم قضات دادگاه بين‌المللي كيفري (ICC) دستور بازداشت نتانياهو و گالانت صادر شده است. از لحاظ اطلاعاتي هم دچار شكست بزرگ شدند، چون در حوادث ۷ اكتبر سازمان اطلاعات داخلي اسراييل (شاباك) يا بي‌اطلاع بود كه از لحاظ اطلاعاتي ضربه بزرگي بوده است، يا باخبر بود و عكس‌العملي نشان نداده كه رسوايي بالاتري است. ادعاهايي هم كه اين رژيم در زمينه نابودي حماس و حزب‌الله و ساير نيروهاي مقاومت و آزادي اسرا مطرح كرد بعد از ۱۸ ماه هنوز به آنها دست نيافته و نخواهد يافت. البته رژيم صهيونيستي با جنايات خود غير از مردم شريف فلسطين، ضربه‌هايي به كشورهاي منطقه زد. اين رژيم مي‌خواست جنگ را در منطقه توسعه دهد و تقريبا تا حدودي به اين هدف شوم خود دست يافت؛ يعني اين حوادث صرفا در غزه باقي نماند و به لبنان، سوريه و حتي به عراق و يمن و ايران هم سرايت كرد.
او ابراز اميدواري كرد كه سال جديد براي مردم ايران سال سلم و صلح و امنيت و كاهش مشكلات اقتصادي باشد و بتوانيم در كنار هم به اهداف مهم ملي دست يابيم.

ارسال دیدگاه شما

ورود به حساب کاربری
ایجاد حساب کاربری
عنوان صفحه‌ها
کارتون
کارتون