جايزه مهم ادبيات كودك به نويسنده فرانسوي رسيد
ماريون برونه، برنده «يادبود آستريد ليندگرن»
جايزه يادبود آستريد ليندگرن ۲۰۲۵ به ماريون برونه، نويسنده فرانسوي رسيد.
آسوشيتدپرس خبر داد كه هيات داوران اين جايزه از بين ۲۶۵ نامزد از ۷۲ كشور و منطقه، برگزيده امسال اين جايزه را در استكهلم اعلام كرد و ماريون برونه نويسنده فرانسوي را شايسته دريافت بالاترين جايزه جهان براي ادبيات كودك و نوجوان دانست. اين جايزه ۵ ميليون كروني سوئد (تقريبا ۴۶۰ هزار يورو) در سال ۲۰۰۲ توسط دولت سوئد تاسيس شده است.
برونه نويسنده ساكن مارسي كه سال ۱۹۷۶ متولد شده، با آثارش موضوعهاي مهم اجتماعي را روايت ميكند و به ارايه تصويري روشنگرانه از گروههاي محروم و جوانان شورشي ميپردازد. بوئل وستين، رييس هيات داوران در اين مورد گفت: ماريون برونت تصويرگر درخشاني از زندگي جوانان در دنيايي است كه به طور فزايندهاي ماديگرايانه و تهديدآميز است. برونت در مصاحبهاي با خبرگزاري سوئد گفت: فوقالعاده خوشحال هستم و به سختي ميتوانم اين افتخار را باور كنم. حتي از اينكه نامزد شده بودم، بسيار خوشحال بودم و هرگز تصور نميكردم كه شانسي براي دريافت جايزه داشته باشم. براي من، اين جايزه به معني نوبل ادبيات كودك است، بزرگترين جايزهاي كه يك نويسنده كودك ميتواند دريافت كند و بزرگترين جايزهاي است كه وجود دارد.
از آثار برونه ميتوان به رمانهاي نوجوانانه «خواهر» (۲۰۱۳)، «تابستان چرخشي» (۲۰۱۸) و «سلاحهاي ما » (۲۰۲۴) اشاره كرد. اولين رمان او با عنوان «قلب خواهر» به انگليسي هم ترجمه شده و درباره خواهر و برادري است كه با دو مادر بزرگ ميشوند.
از آن زمان تاكنون، برونت حدود ۱۵ كتاب كه بيشتر رمانهاي نوجوانان هستند، منتشر كرده است. وي در آثارش به مسائل اجتماعي و خشونت و همچنين بحران آب و هوا و ترس جوانان از آينده ميپردازد. آثار برونه كه به گفته هيات داوران با زباني درخشان و شفاف خلق شدهاند، به انگليسي، اسپانيايي، كاتالاني و روسي ترجمه شده، اما هنوز به آلماني ترجمه نشده است.
آستريد ليندگرن، نويسنده بزرگ كتاب كودكان سوئدي (۱۹۰۷-۲۰۰۲) با آثاري مانند «پيپي جوراب بلنده»، «ميشل از لونبرگا» و «كارلسون روي بام»، دوران كودكي ميليونها نفر را شكل داد. جايزهاي كه به نام او نامگذاري شده براي قدرداني از افراد و سازمانهايي اهدا ميشود كه با روحيه ليندگرن به اهميت ادبيات براي كودكان و جوانان در سراسر جهان كمك ميكنند. اين جايزه ۹ ژوئن در سالن كنسرت استكهلم، كه هر سال در آن جوايز نوبل اهدا ميشود، به برنده آن اهدا ميشود. سال پيش اين جايزه به بنياد سوادآموزي بومي استراليا تعلق گرفت.
امسال ۹ نامزد ايراني نيز در فهرست اين جايزه جاي داشتند كه شامل: احمد اكبرپور (نويسنده)، علي خدايي (تصويرگر)، عليرضا گلدوزيان (تصويرگر)، هدي حدادي (تصويرگر)، هوشنگ مرادي كرماني (نويسنده)، محمد ميركياني (نويسنده)، نويد سيدعلياكبر (نويسنده)، با من بخوان (نهاد ادبي) و رضا دالوند (نويسنده / تصويرگر) بود.