عمليات يك ميليارد دلاري امريكا در يمن شكست ميخورد؟
ترامپ و معماي مقاومت حوثيها
وبسايت امريكايي سيانان به نقل از منابع آگاهي مدعي شد هزينه كلي عمليات نظامي ايالاتمتحده عليه حوثيها در يمن در حدود يك ميليارد دلار برآورد شده است. در تشريح اين گزارش آمده است كه اين هزينه فقط در كمتر از سه هفته، تخمين زده شده كه البته تاثيرگذاري محدودي بر تواناييهاي اين گروه داشته است. در جريان عمليات نظامي ايالاتمتحده كه از ۱۵ مارس آغاز شده، صدها ميليون دلار مهمات براي حملات به حوثيها به كار گرفته شده است؛ ازجمله موشكهاي كروز دوربرد، بمبهاي هدايت شونده جيپياس و موشكهاي تاماهاوك.
قمار پرهزينه امريكا عليه حوثيها
همزمان مقامات دفاعي ايالاتمتحده مدعياند كه بمبافكنهاي B-2 كه در پايگاه ديهگو گارسيا مستقر شدهاند نيز عليه حوثيها استفاده ميشوند. علاوه بر آن، يك ناو هواپيمابر اضافي به همراه چندين اسكادران جنگنده و سيستمهاي پدافند هوايي به زودي به منطقه فرماندهي مركزي منتقل خواهند شد.
به ادعاي سيانان هر چند كه پنتاگون برآورد دقيقي از تاثيرگذاري حملات اخير امريكا به يمن ارايه نداده است، اما مقامات دفاعي واشنگتن اذعان كردهاند كه تاكنون قادر نبودهاند پناهگاههاي خود را در تقابل با يمن تقويت كرده و ذخاير سلاح خود را در زير زمين نگه دارند. به گفته اين منابع از طرفي ديگر تعيين دقيق ميزان ذخاير سلاح باقيمانده در اختيار حوثيها نيز دشوار است. گمانهزنيها در باب نتايج حملات اخير ايالاتمتحده به حوثيها درحالي اوج گرفته است كه همزمان نشريه بلومبرگ با انتشار گزارشي مدعي شد: بخش زيادي از اطلاعات مربوط به حملات اخير امريكا به حوثيها در دولت ترامپ به طور تصادفي فاش شده است. حال نيز اين پنهانكاري درباره يمن، ترديدهايي را در ميان كارشناسان سياست خارجي و امنيت ملي برانگيخته است، طوري كه آنها نسبت به اثربخشي راهبرد ترامپ كه خودش آن را «قدرتمند و قاطع» توصيف كرده ابراز ترديد كردهاند. از طرفي شركتهاي بزرگ حمل و نقل همچنان ترجيح ميدهند از مسير طولانيتر، پرهزينهتر، اما ايمنتري در اطراف نوك جنوبي قاره آفريقا استفاده كنند. به ادعاي نيويورك تايمز اگرچه ترديد چنداني وجود ندارد كه حملات هوايي اخير امريكا بسيار شديد بودهاند، اما حوثيها نيز در برابر سالها تهاجم خارجي، تابآوري بالايي از خود نشان دادهاند، چنانكه تلاشهاي پيشين عربستانسعودي، امارات متحده عربي و ايالاتمتحده در شكست اين گروه ناكام ماندهاند.
تكرار تجربه شكستخورده سعوديها
به ادعاي بلومبرگ عمليات حوثيها در پاسخ به حملات امريكا، از جمله استفاده از پهپادهايي كه به آنها وابستهاند، بسيار پيچيده و تاكتيكي است، به گونهاي كه ميتوانند به راحتي از يك مكان به مكان ديگر منتقل شوند. اين امر هدفگيري آنها از طريق حملات هوايي را دشوار ميسازد. همزمان آنل شلين، پژوهشگر موسسه كوئينسي براي سياستهاي مسوولانه، كه يك سال در دوران دولت بايدن در وزارت خارجه خدمت كرده است، به بلومبرگ گفت: «سوالي كه براي من و ديگران در اين برهه زماني وجود دارد اين است كه چرا دولت ترامپ انتظار دارد اين بمبارانها عليه حوثيها نسبت به هفت سال بمباران شديد اين گروه توسط سعوديها تاثير بيشتري داشته باشد؟» در عين حال يك مقام دفاعي ديگر ايالاتمتحده كه نخواست نامش فاش شود در گفتوگو با بلومبرگ مدعي شد فرماندهي مركزي اين كشور روز و شب مواضع حوثيها را هدف حملات هوايياش قرار ميدهد هرچند كه اين منبع ناشناس از انتشار جزييات چگونگي انجام اين عمليات خودداري كرد. در بخش ديگري از گزارش سيانان اما آمده است كه اين حملات در شرايطي مجددا از سر گرفته شده كه دونالد ترامپ پيش از ورود به كاخ سفيد وعده داده بود جنگهاي «ابدي» مانند جنگهاي گذشته در عراق و افغانستان را پايان خواهد داد. با اين حال، پنتاگون نيز تاكنون هيچ برنامه عمومي براي تكميل ماموريت در يمن ارايه نكرده است. همزمان اما شاون پارنل سخنگوي وزارت دفاع مدعي شده است كه امريكا قصد دارد تا مادامي كه به اهدافش دست يابد از نيروي كشنده و فراگير استفاده كند و اين عمليات نيز يك حمله بيپايان نخواهد بود. اين درحالي است كه همزمان ماركو روبيو، وزير امور خارجه ايالاتمتحده در نشست وزراي امور خارجه در بروكسل خطاب به خبرنگاران ادعا كرد: «جهان بايد از ايالاتمتحده بابت مشاركت در اين امر و انجام آن قدرداني كند؛ چراكه هيچ كس ديگري قادر نيست قدرت خود را در آنجا نمايش دهد و اين كار را انجام دهد.» از طرفي مايك والتز، مشاور امنيت ملي ترامپ، قدرت ادعايي و فراگير حملات اخير امريكا را با حملات تحتنظر بايدن كه آنها را به عنوان حملات «بياثر» به سخره گرفت، مقايسه كرده است. با اين حال، اما به ادعاي ناظران وابستگي به حملات هوايي نشان ميدهد كه ترامپ نيز در حال پيروي از همان مسير اساسي است كه بايدن پيشتر طي كرده است.
تكرار اشتباهات بايدن
به ادعاي ناظران عدم ارايه جزييات در مورد عملياتهاي فعلي در يمن توجه اعضاي كنگره را بيش از پيش جلب كرده است، به گونهاي كه تعدادي از سناتورها طي نامهاي به ترامپ نوشتند تا برنامه خود براي مقابله با حوثيها را توضيح دهد.
همزمان بن فريدمن، مدير سياستگذاري انديشكده «اولويتهاي دفاعي» در واشنگتن طي گفتوگويي مدعي شد: «دولت ترامپ بين خشونت و موفقيت درگير اشتباه محاسباتي شده است. آنها درباره بمباران تاسيسات و فروپاشي ساختمانها صحبت ميكنند، گويي كه اين يك پيروزي است. اثر تاكتيكي اين كار اما خيلي معنادار نيست.»
با اين حال، هنوز مشخص نيست كه دولت ترامپ قصد دارد اين حمله را تا چه زماني ادامه دهد، عملياتي كه سنتكام آن را «هفت روز هفته و 24 ساعته» توصيف كرده است. ترامپ اما در ادعايي متفاوت گفته است كه اين عمليات تا زماني ادامه خواهد داشت كه حوثيها حملات خود به حمل و نقل دريايي در درياي سرخ را متوقف كنند. اين درحالي است كه با وجود هفتهها بمباران، حوثيها همچنان به پرتاب موشكها و پهپادهاي به سمت اهدافشان و بر فراز درياي سرخ ادامه دادهاند، به گونهاي كه اخيرا آنها دوباره يك پهپاد MQ-9 ريپر ديگر را سرنگون كردند كه دومين پهپاد MQ-9 كه از زمان آغاز حمله در ماه گذشته توسط يمن سرنگون شده است. با اين همه همزمان نيز يك مقام دفاعي ديگر اشاره كرد كه حملات موشكي بالستيك حوثيها عليه اسراييل در هفته گذشته كاهش يافته است و دليل آن احتمالا حملات و بمبارانهاي بيوقفه امريكا بوده است.