هشت سال از آتشسوزي و فرو ريختن پلاسكو گذشت
گروه حوادث
هشت سال شد كه از آتشسوزي ساختمان ۱۷ طبقه پلاسكو؛ نماد تجاري پايتخت گذشت. صبح روز پنجشنبه ۳۰ دي ماه ۱۳۹۵ آتشسوزي ساختمان پلاسكو در چهارراه استانبول به يكي از بزرگترين حوادث شهري كشور تبديل شد. آتشسوزي از طبقه هشتم آغاز شد و به سرعت به طبقات بالاتر سرايت كرد و ساختمان در ساعت ۱۱ و ۳۳ دقيقه بهطور كامل فرو ريخت.
طبق اعلام مراجع رسمي، ساختمان پلاسكو از طبقه هشتم به بالا دچار حريق شده بود. شدت حادثه به حدي بوده كه ترافيك در خيابانهاي اطراف را دچار مشكل و اختلال كرد و دود ناشي از حادثه آسمان منطقه را فراگرفت.
در حادثه پلاسكو ۱۶ آتشنشان و ۶ شهروند جان خود را از دست دادند و دهها نفر ديگر زخمي شدند، بسياري از كسبه و شهرونداني كه در اطراف ساختمان حضور داشتند نيز دچار آسيب شدند، آمار دقيق تلفات پس از اتمام عمليات آواربرداري اعلام و اين حادثه به عنوان يكي از مرگبارترين حوادث مرتبط با آتشسوزي در تاريخ ايران ثبت شد.
بنا بر گزارش اورژانس تهران، آخرين آمار اعلامي از تعداد مصدومان اين حادثه ۲۳۵ نفر بوده است. ۱۸۱ نفر از مصدومان به صورت سرپايي تحت درمان قرار گرفتند و ۵۵ نفر ديگر نيز به بيمارستان منتقل شدند كه يك نفر از آنها فوت كرد. ۵۲ نفر نيز پس از بستري در بيمارستان و دريافت خدمات درماني لازم ترخيص شدند. آمارهاي متفاوتي در مورد مفقودشدگان وجود دارد، اما اكثر اين آمار بين ۲۰ تا ۳۰ نفر است. يكي از آتشنشانان حاضر در زمان تخريب به علت شدت سوختگي در بيمارستان درگذشت.
همچنين طبق اعلام رسانهها در روزهاي پس از حادثه، پيكر ۱۶ آتشنشان و ۶ شهروند عادي نيز از زير آوار خارج و با اين حساب مجموع قربانيان كه از طرف پزشكي قانوني اعلام شد، ۲۲ نفر بوده است. آواربرداري ساختمان پلاسكو جمعه ۸ بهمن ۱۳۹۵ به پايان رسيد.
معاون امنيتي استانداري تهران، سهلانگاري انساني را عامل آتشسوزي اين مجتمع دانست و با اشاره به گزارشهاي آتشنشانان در ساعات اوليه گفت كه اتصال سيمهاي برق يا روشن بودن گاز پيكنيكي عامل آغاز آتشسوزي بوده است. با اين حال ساعاتي پس از وقوع حادثه در شبكههاي مجازي، شايعاتي مبني بر احتمال عمدي بودن اين واقعه منتشر شد، اما سرپرست دادسراي امور جنايي تهران، عمدي بودن اين حادثه را رد كرد.
يكي از شاهدان حاضر در ساختمان گفته بود: يك انفجار شديد در ساعت ۸ صبح در طبقه ۱۱ ساختمان باعث شد كه آتش همه جا را فرا بگيرد.
سخنگوي سازمان آتشنشاني نيز گفته بود كه آتشنشانان در مراحل پاياني عمليات اطفاي حريق بودند كه ناگهان ساختمان تخريب شد. او همچنين چند انفجار شديد را سبب تخريب كامل ساختمان عنوان كرد.
اسامي آتشنشانان كشته شده
1- بهنام ميرزاخاني كه در روز اول حادثه به علت شدت جراحات وارد شده و درصد سوختگي بالا در بيمارستان شهيد مطهري درگذشت.
2- علي اميني، فرمانده منطقه دو آتشنشاني كه در روز دوم بهمن ساعت يك بامداد از زير آوار بيرون آورده شد.
3- فريدون عليتبار، آتشنشان ايستگاه يك
4- حسين سلطاني، آتشنشان ايستگاه ۱۱۳ تهران كه روز ششم بهمن از زير آوار بيرون آورده شد.
5- حامد هواييقوشچي، آتشنشان ايستگاه ۲۸ كه روز ششم بهمن از زير آوار بيرون آورده شد.
6- مجتبي كوهي، آتشنشان ايستگاه ۲ تهران كه روز ششم بهمن از زير آوار خارج شد.
7- حسين حسينزاده، آتشنشان ايستگاه ۴۶ تهران كه روز ششم بهمن از زير آوار خارج شد.
8- رضا نظري، آتشنشان ۱۳ شهرري
9- رضا شفيعي، آتشنشان ۱۳ شهرري
10- محسن قدياني
11- محسن روحاني
12- ناصر مهرورز
13- عليرضا سفيزاده
14- محمد آقايي
15- اميرحسين داداشي
16- علي مستوفي
اسامي شهروندان كشته شده
1- محمود محسني، تاسيسات
2- حيدر پهلواني، خدمات
3- حبيب شادي، خدماتي
4- قاسم شجاعي، نگهبان
5- جواد حسينقليزاده، يكي از شهروندان
6- كامبيز باقري، حسابدار