پشت پرده معامله 8 ميليارد دلاري امريكا با اسراييل
آخرين پيشكش بايدن به «بيبي»
دولت بايدن به كنگره اطلاع داده كه يك بسته تسليحاتي به ارزش ۸ ميليارد دلار براي اسراييل شامل هزاران بمب، موشك و گلولههاي توپخانهاي را ارايه كرده كه اين يكي از بزرگترين فروشهاي تسليحاتي از زمان آغاز جنگ در غزه در سال ۲۰۲۳ است. به گفته مقامات امريكايي اين بسته تسليحاتي كه مقامات كنگره روز جمعه از آن مطلع شدند، شامل فروش برنامهريزي شده هزاران بمب، موشكهاي هوا به هوا و مهمات دقيق نيز ميباشد همچنين اين بسته جديد تسليحاتي شامل برخي اقلامي است كه ممكن است از سوي دموكراتها كه با انتقال بمبهاي بزرگ به اسراييل مخالف هستند، مورد اعتراض قرار گيرد تا تلفات غيرنظاميان در جنگ غزه كاهش يابد. فروش تجهيزات نظامي پيشنهادي شامل مجموعهاي از كيتهاي هدايت است كه براي نصب روي بمبهاي بزرگ
MK-84 با وزن 2 هزار پوند طراحي شدهاند، همچنين بمبهاي BLU-109 كه براي تخريب پناهگاهها مناسب هستند و موشكهاي AMRAAM و Hellfire و گلولههاي توپخانهاي ۱۵۵ ميليمتري نيز در اين بسته گنجانده شدهاند.
وال استريت ژورنال با انتشار گزارشي در اين باره نوشته؛ فروش تسليحاتي برنامهريزي شده كه تنها چند هفته قبل از انتقال قدرت بايدن به دونالد ترامپ انجام ميشود، بزرگترين فروش تسليحاتي ميان دولت ايالات متحده و اسراييل از زمان تاييد بسته تسليحاتي ۲۰ ميليارد دلاري در ماه آگوست است. يك مقام اسراييلي در اين زمينه مدعي شد تلآويو نيز از اين اقدام مطلع شده و انتظار دارد كه تسليحات در سال ۲۰۲۵ منتقل شوند. يك مقام دولت بايدن نيز همزمان مدعي شد كه ما به ارسال قابليتهاي لازم براي دفاع اسراييل ادامه خواهيم داد. اين درحالي است كه اين توافق نياز به تاييد كنگره دارد تا پيش برود. دفتر بنيامين نتانياهو، نخستوزير اسراييل همچنان از اظهارنظر در اين باره خودداري كرده است.
در ادامه گزارش اين نشريه آمده است كه فروش تسليحات به اسراييل براي دولت بايدن معمولا چالشساز بود، آنهم پس از حمله حماس به اسراييل در تاريخ ۷ اكتبر ۲۰۲۳ . جنگ ميان اسراييل و حماس كه عمدتا با تسليحات ساخت ايالاتمتحده انجام شده، بخش زيادي از غزه را به ويرانه تبديل كرده است و در عين حال هزاران نفر نيز با شرايطي شبيه به قحطي در اين سرزمين دست و پنجه نرم ميكنند. در عين حال اما برخي از دموكراتهاي برجسته و ديگران در كنگره از بايدن خواستهاند تا فروش تسليحات به اسراييل را محدود كند تا تلفات غيرنظاميان در غزه كاهش يابد و نتانياهو را تحت فشار قرار دهد تا آتشبس را بپذيرد كه جنگ را متوقف كرده و اسراي اسراييلي باقي مانده در غزه را در ازاي زندانيان فلسطيني آزاد كند. اين درحالي است كه دولت بايدن زمان و سرمايه سياسي قابلتوجهي را صرف تلاش براي دستيابي به توافق آتشبس كرد، اما اين تلاشها بيثمر بود. پيش از افشاي ارسال مجموعه تسليحاني واشنگتن به تلآويو، بايدن در ماه مه تصميم گرفت كه تحويل يك مجموعه بمبهاي 2 هزار پوندي و ۵۰۰ پوندي به اسراييل را به دليل نگرانيها از اينكه حمله اسراييل به شهر رفح در نوار غزه جنوبي ميتواند به غيرنظاميان آسيب بيشتري بزند، متوقف كند. اين درحالي است كه دولت محدوديت تحويل بمبهاي ۵۰۰ پوندي را لغو كرد، اما همچنان تحويل مهمات 2 هزار پوندي را متوقف نگه داشته است. اوفر شله، رييس سابق يكي از كميتههاي پارلماني اسراييل در زمينه افزايش نيروي نظامي و كارشناس دفاعي در موسسه مطالعات امنيت ملي تلآويو، گفت: «دولت بايدن روي خط باريكي قدم برميدارد و گاهي از ذخاير مهمات، به ويژه بمبهاي 2 هزار پوندي، به عنوان علامت هشدار به اسراييل استفاده كرده است. همه منتظرند تا ببينند ترامپ چه خواهد كرد تا بفهمند سياستها چگونه تغيير خواهد كرد.» وزارت دفاع اسراييل در ماه دسامبر از كاخ سفيد به خاطر حمايت از اسراييل با تسليحات و مهمات در طول جنگ تشكر كرد. نتانياهو در ماه ژوئن زماني كه به طور علني از ايالاتمتحده به خاطر نگه داشتن مهمات براي اسراييل انتقاد كرد، كاخ سفيد را خشمگين كرد كه اين همزمان با اختلافات سياسي بر سر عمليات نظامي در رفح بود. اما بسته ۸ ميليارد دلاري كه روز جمعه به كنگره ارسال شد، دربردارنده فروش جداگانه ۶۸۰ ميليون دلاري كيتهاي JDAM و بمبهاي با قطر كوچك است كه دولت در نوامبر به كنگره ارسال كرده بود. آلون پينكاس، كنسول سابق اسراييل در نيويورك در اين رابطه گفت: «اينها محمولههاي تسليحاتي هستند كه بايدن قبلا متعهد شده بود كه ماهها پيش به اسراييل منتقل كند. با اين حال، فوريتي كه او در اين كار دارد نشان ميدهد كه او ميخواست بدين طريق ارزش روابط ميان دو بازيگر به شكلي نمايدن برجسته شود.»