سخنگوي دولت:
ايران براي مذاكرات سازنده و بدون تاخير آمادگي دارد
مهاجراني با تاكيد بر اينكه سياست خارجي متوازن را دنبال ميكنيم، گفت: وزير خارجه كشورمان نكته قابل اهميتي را بيان كردند و آن اينكه ما براي مذاكرات سازنده و بدون تاخير در راستاي رفع تحريمها و در برنامه هستهاي كاملا آمادگي داريم. فاطمه مهاجراني در گفتوگويي گفت: اميدواريم در ۱۷ ژانويه سند جامع همكاريهاي ايران و روسيه امضا شود. وي ادامه داد: بر اساس گفتوگوها و هماهنگيهاي انجام شده از جمله هم در متن سند و هم در حاشيه سفر رييسجمهور به كازان و گفتوگوهاي تفصيلي ايشان با اعضا، رييسجمهور كشورمان به روسيه سفر خواهد كرد. در اين سفر دو موضوع شامل كريدور شمال-جنوب كه كارهايش انجام شده و در حال پيشرفت است و انتقال گاز روسيه به ايران كه مورد توافق طرفين است، اجرايي ميشود. سخنگوي دولت افزود: موقعيت ژئوپليتيك و ژئواستراتژيك ايران كشور ما را به چهارراه جهاني تبديل كرده است. ايران از مسيرهايي است كه جريان ترانزيت و تبادل كالا در آن همواره بوده است. شاهد آن «جاده ابريشم» است. ما نيز از چنين موقعيت سرزميني كه نصيبمان شده در راستاي گسترش كريدورها استفاده ميكنيم. مهاجراني از آغاز بررسي احداث راهآهن آستارا - رشت سخن گفت و افزود: مسير مذكور در حال بررسي است و وزارت كشور ايران با جديت در حال دنبال كردن آن است، اما ابعاد اين پروژه به حدي مهم است كه شخص رييسجمهور يا معاون اول آن را دنبال ميكند. فعلا در حال فراهم كردن زيرساختها از جمله تملك زمينها هستيم. بخشي از مسير خط آهن كه در استان سيستان و بلوچستان قرار دارد در سفر چندي قبل وزير راه و شهرسازي ايران به اين استان بازديد شد و در دستور كار وزارتخانه مذكور است. وي با اشاره به بخشي از دستاوردهاي سفر مسعود پزشكيان به كازان روسيه گفت: در تمامي سفرهاي رييسجمهور به خصوص سفر اخير ايشان به كازان بر ايجاد مزيت براي استفاده از كريدور شمال-جنوب ايران تاكيد شد. بخشهاي دولتي هر كشوري ميتوانند با ايجاد مزيتهايي براي شركتهاي خصوصي مسيري خاص را دنبال كنند. در سفر رييسجمهور ايران به كازان و در اجلاس بريكس با كشورهاي عضو اين پيمان گفتوگوهايي انجام شد تا زمينه اجرايي شدن كريدور شمال-جنوب ايران و قرار گرفتن روسيه به عنوان يك بازار فراهم شود. سخنگوي دولت يادآور شد: ۴۰ درصد جمعيت جهان در كشورهايي زندگي ميكنند كه عضو پيمان بريكس هستند. كشورهايي كه با يكديگر تبادل كالايي دارند. تبادلاتي كه ارزش بسياري براي همه اعضا دارد. وي در بخش ديگري از سخنانش با اشاره به پيشنيازهاي رفع موانع تجاري براي سرمايهگذاري خارجي در ايران گفت: ما دو دسته كشور داريم، يكي كشورهايي كه عضو بريكس هستند و تعاملات با آنها ذيل بريكس بررسي ميشود و ديگر كشورهايي كه عضو بريكس نيستند مانند برخي كشورهاي اروپايي.
رفع موانع سرمايهگذاري در ايران
مهاجراني از دستور پزشكيان جهت تشكيل كارگروهي براي بررسي موانع سرمايهگذاري خبر داد و گفت: رييسجمهور دستور دادهاند كارگروهي تشكيل شود تا در مورد سرمايهگذاري و رفع موانع سرمايهگذاري در طرحهاي پيشران، بررسيهاي لازم انجام شود. اين كارگروه در حال شناسايي موانع است و سعي ميكند اين موانع را به حداقل برساند. البته هر كشوري زماني كه در حال جذب سرمايهگذار خارجي است بايد تضاميني داشته باشد كه نسبت به انجام كامل تعهدات سرمايهگذاري اطمينان پيدا كند يا اينكه موضوع بازپرداخت سرمايهگذاري چگونه باشد يا كم و كيف اجراي پروژه چگونه خواهد بود. به خوبي مطلعيم كه در برخي پروژههاي سرمايهگذاري مضرات ايجاد شده بسيار بيشتر از منافع حاصل شده از سرمايهگذاريهاي انجام شده است. كليه موضوعات به صورت كارشناسانه در حال بررسي است. ما در هر دو حوزه كشورهاي بريكس و غيربريكس در حال رفع موانع هستيم. در مورد كشورهاي عضو بريكس اين موانع تا حدود زيادي رفع شده و شاهد سرمايهگذاري در برخي پروژههاي اعضاي بريكس هستيم، اما در خصوص كشورهاي غيربريكس، كارگروهي در حال بررسي وضعيت است كه اميدوارم طي چند ماه آينده با رفع موانع شاهد حضور سرمايهگذاران اروپايي و ديگر كشورها باشيم. وي از سياست توسعه روابط سياسي و اقتصادي ايران با شرق آسيا سخن گفت و افزود: تعاملات گسترده ايران با كشورهاي شرق دنيا رو به افزايش است. از ابتداي انقلاب اسلامي تا امروز روساي جمهور ايران ۱۰ بار به روسيه سفر كردهاند و روساي جمهور روسيه هم ۵ بار به ايران آمدهاند. اين مساله نشان از روابط حسنه ميان دو كشور دارد البته اين شرايط با ديگر اعضاي بريكس هم صدق ميكند. مهاجراني با اشاره به ديدار رييسجمهور ايران و نخستوزير هند گفت: نشست رييسجمهور ايران با نخستوزير هند نشان ميدهد روابط خوبي با كشورهاي عضو بريكس داريم. با چين هم روابط گستردهاي داريم به شكلي كه سند ۲۵ ساله در سال ۲۰۲۱ بين ايران و چين امضا شد. اين سند موجب گسترش روابط دو كشور ميشود. كشورهايي كه با يكديگر منافع مشترك دارند، در شرق دنيا هستند كه بعضا اقليمهاي مشتركي دارند و ريشههاي فرهنگي درهم تنيده ميان آنها وجود دارد. اين كشورها در موارد متعددي ميتوانند مسائل فيمابين را بهتر حل كنند.
سخنگوي دولت تاكيد كرد: ايران با كشورهاي عضو بريكس مشخصا كشورهاي چين، هند و روسيه مراودات بسيار خوبي دارد و به گسترش روابط اقتصادي با هر سه كشور ادامه خواهيم داد، البته سياست خارجي در جمهوري اسلامي ايران سياست خارجي متوازن است و طبيعتا اولويت را به شرق و كشورهاي همسايگان ميدهيم، البته اين سخن به معناي چشمپوشي از غرب نيست.
آمادگي براي مذاكرات
مهاجراني با تاكيد بر اينكه سياست خارجي متوازن را دنبال ميكنيم، گفت: وزير خارجه كشورمان نكته قابل اهميتي را بيان كردند و آن اينكه ما براي مذاكرات سازنده و بدون تاخير در راستاي رفع تحريمها و در برنامه هستهاي كاملا آمادگي داريم. در سياست خارجي با يك سبد متوازن از سياستگذاريها با تمركز بر مزيتهايي كه براي كشور ايجاد ميشود و با تاكيد بر سه اصل عزت، حكمت و مصلحت پيش ميرويم. وي محور سياست خارجي كشورمان را مبتني بر سه اصل عزت، حكمت و مصلحت دانست و تاكيد كرد: قطعا به كشورهاي همسايه اولويت ميدهيم. بسياري از مسائل در صورت همكاري با كشورهاي همسايه براي ما بسيار ارزانتر تمام ميشود و البته براي ارتباط با غرب هم مشكلي نداريم. ايران همواره اهل گفتوگو و مذاكره است و رفتار و عملكردمان در گذشته نيز نشان داده كه ايران هيچ وقت ميز مذاكره را ترك نكرده و اهل تعامل است، اما اگر نگاهها برد-برد و متوازن نباشد ديگر نميتوان اسم هيچ تعاملي را همكاري گذاشت و طبيعتا ايران و روسيه نيز بايد از تفاهمنامهها منتفع شوند. مهاجراني ادامه داد: مردم ايران بسيار آگاهند و واكنشهايي كه نشان ميدهند كاملا نشان ميدهد كه آيا مردم رضايت دارند يا خير؟ به همين دليل سياستگذاران حوزه سياست خارجي و مشخصا دولت در امضاي هر سندي به اين مساله مهم دقت ميكنند، البته كه هر سند جامعي كه قرار است تدوين شود حتما نيازمند تصويب در مجلس شوراي اسلامي است و در خصوص سند همكاري جامع ايران و روسيه نيز قطعا اين مسير طي ميشود.