به گزارش «اعتماد»، بازيهاي ليگ برتر در شرايطيحدود يك ماه تعطيل شده كه بعضي تيمها ۱۰ بازي انجام دادند و بعضي تيمها ۸ و تيمهايي هم ۹ بازي پشت سر گذاشتند.البته در ليگ حرفهاي فوتبال ايران از اين بينظميها و تعطيلات بيموقع ديگر يك اتفاق عادي تلقي ميشود! اما دستاورد برگزاري اين بازيها در اين مدت براي باشگاهها و در كل فوتبال ما چه بود؟ آيا پس از يك ربع قرن كه ليگ ايران با نام حرفهاي فعاليت ميكند پيشرفت محسوسي داشته است؟ با حميد درخشان يكي از مربيان و بازيكنان شناخته شده فوتبال كشورمان در خصوص اين مسائل گپ و گفتي داشتيم كه چكيدهاي از آن را در زير ميخوانيد.
پس از سپري شدن حدود يك سوم از مسابقات ليگ برتر تيمها به تعطيلات رفتند. ارزيابي كلي شما از وضعيت فوتبال باشگاهي ما طي اين مدت چيست؟
تيمهايمان را در ليگ نخبگان آسيا ديديد كه خيلي وضعيت خوبي نداشتند، حالا به جز تراكتور كه در سطح پايينتر بازي ميكند و در بازي آخرش هم با تيم تاجيكستان هم بازي كرد كه كيفيت چنداني نداشت تا تراكتور را اذيت كند اما بقيه تيمها در حد و نام خودشان نبودند. نه استقلال و نه پرسپوليس در حد و اندازه خودشان نبودند و اين موضوع نشان ميدهد كه داريم جا ميمانيم و اين وضعيت، وضعيت خوبي نميتواند براي تيمهاي ما باشد كه به اين شكل در مسابقات ظاهر ميشويم و نتايج خوبي هم نميگيريم. به نظر من اين بزرگترين هشدار براي فوتبال ما است تا حواسمان را جمع كنيم كه كجا هستيم و داريم چه كار ميكنيم. ما داريم جا ميمانيم و متاسفانه از تيمهاي درجه دو هم داريم عقب ميافتيم و به زور هم ميخواهيم برنده شويم اما خيلي وقتها نميتوانيم و نتايج خوبي نميگيريم.بايد يك فكر اساسي كنيم كه درجا نزنيم و يك قدم رو به جلو برداريم اما با اين وضع موجود، من فكر نميكنم توفيقاتي باشد براي رسيدن به موفقيت.
علتش چيست؟
علتهاي متفاوتي دارد؛ از زيرساختها تا سازندگي باشگاههايمان. ما يك زمين مناسب براي ميزباني نداريم بعد روي چه قاعده و اصولي بايد برويم ديگر تيمها را ببريم؟ چرا؟ چرا بايد آنها را ببريم؟ چه چيز ما برتر از آنهاست؟ كيفيت استاديومهاي ما برتر است يا بازيهايمان؟ توسعه بازيكنان ما، آموزش بازيكنان ما؟ چه پديدهاي به ليگ داديم و چه بازيكناني در ليگ ساختيم؟ الان 10 هفته از ليگ گذشته و آقاي گل ما ۴ گل زده بعد انتظار داريم با آنها رقابت كنيم؟ آنها سرمايهگذاري كلان كردند و بازيكنان باكيفيتي جذب كردند كه در بازيها نجاتشان ميدهند و كمكشان ميكند خب اين يعني بايد به اين تفاوتها برسيم تا بتوانيم آن موفقيتها را كسب كنيم. اگر غير از اين باشد مطمئنا در ۲۰ سال آينده هم موفقيتي در ليگ آسيايي نداريم. داخليها هم كه مشخص است چند تا تيم بالا هستند و بقيه هم پايين جدول دست و پا ميزنند كه نيفتند! آن هم از بازيهاي ليگ كه نتايج يك بر هيچ و دو بر يك رقم ميخورد كه بيشتر گلها روي حوادث به دست ميآيد. در نهايت چيزي كه در آن بشود رشد و توسعه ديد را نميبينيم! در فوتبال ما چيزي كه ما را اذيت ميكند اين است كه چشمبسته پولها را به بعضي از اين بازيكنان ميدهيم كه كيفيت لازم را ندارند و متاسفانه هنوز ما به دنبال بستن قرارداد با بازيكن ۳۵ ساله هستيم كه بيايد فرشته نجات تيم ما شود! آن هم از خريد بازيكنان خارجي كه نميتوانند به فوتبال ما كمك كنند. منبع و منشأ هم برميگردد به بعضي از مديران ما كه واقعا تخصصي به اين موضوع نگاه نميكنند و باري به هرجهت ميگذرانند و در نهايت توفيقي در هيچ زمينهاي نداشته باشيم. فوتبال صنعت است كه آدم متخصص خودش را ميخواهد تا بتواند كار را پيش ببرد كه متاسفانه ما اينها را نداريم! خب با اين وضع موفقيتي براي ما حاصل نميشود.
مربيان خارجي در ۴ باشگاه پرافتخار و محبوب كشورمان توانستند تاثيري در ارتقاي ليگ ما داشته باشند؟
به نظر من اگر ميتوانستند انجامدهند مسلما جايگاه ما اينجا نبود و جايگاه بالاتري داشتيم. نتوانستند كمك لازم را انجام دهند و هيچ توفيقي هم براي ما نداشته است! نتايج ما در ردهبندي جدولها مشخص است، هرچند يكي از دلايلش ميتواند مربي باشد و دلايل ديگري هم وجود دارد. پرورش بازيكنان با كيفيت، خريد بازيكنان با كيفيت، تمرينات مرتب، تزريق ايده جديد، تغيير استراتژي، نوع بازي كردن و تاكتيك؛ اينها را نداشتيم. ببينيد ورودي به فوتبال ما چقدر است و خروجي آن چقدر است. توفيق باشگاههاي ما اين است بازيكني از اين تيم با آن تيم برود با رقمي بالاتر و اين معضل بزرگي است.ما داريم جايي سرمايهگذاري ميكنيم كه بنياني ندارد.
بازيكن آمده يك ميليون دلار پول گرفته بازيكن ۱۷ساله در بارسا داريم كه هفتصدهزار دلار قراردادش است حالا كيفيت و رشد آنها را مقايسه كنيد. ما فقط براي اينباريكنان هزينه ميكنيم و دستاوردي هم براي فوتبال ما ندارد.
اين صحبتها كه هميشه هست اما چرا مسوولان فوتبال پيگير اين مصاحبهها نميشوند؟ دستشان بسته است يا نميتوانند؟
چرا دستشان بسته است؟ نه دستشان بسته نيست. من واقعا نميتوانم بگويم چرا نيست و آنها جوابش را بهتر از من و شما ميدانند! من كه جوابگوي چراي ديگران نبايد باشم، آنها خودشان وقتي مسووليتي دارند بايد جوابگو باشند. ما يادآوري ميكنيم، هشدار ميدهيم حالا اگر گوش دادند كه انجام ميدهند و اگر گوش ندادند ديگر به خودشان ربط دارد! من باشگاه خودم را مثال ميزنم، باشگاه پرسپوليس رفته بازيكني خريده كه به لعنت خدا هم نميارزد! پولش را هم ريخته دور اما نميدانم چه كسي بايد جوابگوي خريد اين بازيكن باشد؟ او را كي خريده؟ كي اين بازيكن را تاييد كرده كه رفتند و خريد كردند؟ مديران باشگاه اگر با مشورت افراد فني رفتند خريد كردند كه خب خريد خوبي نبوده و اگر نداشتند كه بايد دو، سه نفر داشته باشند كه تاييد فني دهند.
منظور شما لوكاش ژوائو است؟
بله. رودربايستي با كسي نداريم چون پول بيتالمال را به اين بازيكنان ميدهيم. اگر با كيفيت باشند دستشان را هم ميبوسيم! منتها اينها بازيكنان باكيفيتي نيستند و فقط پول بيتالمال را ميگيرند و كسي هم جوابگو نيست. مسوولش بايد جوابگو باشد ديگر!
به مسائل فني و مديريتي پرداختيم درباره زيرساختهاي فوتبال ما بگوييد. درباره ورود VAR و كمبود ورزشگاههاي استاندارد چه صحبتي داريد؟
با آمدن VAR هيچ مشكلي حل نشد كه هيچ مشكلاتمان زيادتر هم شد! آن موقع يك داور وسط اشتباه ميكرد ميگفتيم يك داور اشتباه كرده الان پنج نفر نشستند بيرون پنج نفري اشتباه ميكنند و اين ديگر فاجعه است. اين را بايد كجاي دلمان بگذاريم؟ زيرساختهاي باشگاههاي ما هم كه اصولي نيست و هزينه آنچناني نميكنيم.برويد ببينيد بازيهاي پايه در چه ساعاتي برگزار ميشود و در چه زمينهايي هست؟ بعد از اين چه خروجي ميخواهيد؟ فساد آن پايين را گرفته كه آدم نميداند چطوري دربارهاش حرف بزند. خب اينها را چه كسي بايد جوابگو باشد؟ مسوول بايد جواب دهد. همه دور هم ميچرخند و تا زماني كه اينطور است رشدي در فوتبال ما رخ نميدهد و بعد هم، بازهم بايد افسوس بخوريم.