• ۱۴۰۳ پنج شنبه ۴ بهمن
روزنامه در یک نگاه
امکانات
روزنامه در یک نگاه دریافت همه صفحات
تبلیغات
بانک ملی بیمه ملت

30 شماره آخر

  • شماره 4984 -
  • ۱۴۰۰ يکشنبه ۳ مرداد

ادامه از صفحه اول

از كجا  بايد آغاز كرد؟ (۲) 

اين آگاهي‌ها تبديل به قدرت مي‌شوند و دمار از روزگار مسوولي كه بي‌توجه به آنها است درمي‌آورد. رسانه نه فقط نقش آگاهي‌بخشي دارد، بلكه نقش تبديل آگاهي به قدرت سياسي و اثرگذاري بر مسوولان را نيز دارد و الا آگاهي به تنهايي اثرگذاري كافي را ندارد.  3ـ براي فهم بهتر اينكه آيا مي‌توان مشكل را حل كرد يا خير؟ و اگر بايد حل كرد از كجا بايد آغاز كرد، مثالي تقديم مي‌كنم. اگر كسي مريض شود و به پزشك حاذق مراجعه كند و تحت آزمايش‌هاي متعارف قرار گيرد و براساس ضوابط علمي معيني درمان او آغاز شود و همه شواهد حاكي از فرآيند درست و دقيق است، با اين حال ممكن است بيمار درمان نشود. در اين صورت بازنگري كل ماجراي درمان در دستور كار قرار مي‌گيرد. ممكن است در يك مرحله متوجه شوند كه آزمايشگاه دچار يك خطاي فني شده است يا براي همه بيماران اين خطا رخ داده است. طبعا بايد اين حلقه از زنجيره درمان را اصلاح كرد و اطمينان داشت كه پس از آن بيماران درمان مي‌شوند. اين خطا را فني مي‌دانيم. خطايي است كه عوامل و مجريان موجود در فرآيند درمان قادر به عيب‌يابي آن هستند. مثل عيبي كه از يك خودروي متعارف گرفته و تعمير مي‌شود.  ولي برخي خطاها فني نيستند. اگر از همان ابتدا پزشكي كه به او مراجعه شده، متخصص و حاذق نباشد، آزمايشگاه‌ها نيز غيراستاندارد، بيمارستان و مطب نيز بهداشتي و عاري از ميكروب نباشند، داروهاي تجويزي تقلبي و تاريخ گذشته باشد و... در نهايت بيمار نيز درمان نشود، اين را نمي‌توان ناشي از خطاي فني ناميد. پرايد خودرويي است با استانداردهاي شناخته‌شده، اگر دينام آن خراب شود، آن را مي‌توانيد تعمير و تعويض كنيد، ولي ماهيت اين خودرو را نمي‌توان به سطح بنز ارتقا داد. متاسفانه بايد گفت كه مشكلات كشور و به‌طور مشخص خوزستان ناشي از خطاي فني نيست كه دست‌اندركاران امور در چارچوب ساختار مرسوم و موجود مديريتي بخواهند آن را حل كنند.
ساختاري كه در چنين شرايطي نسبت به وضعيت برجام بي‌خيال است و آن را مثل آب خوردن به عقب مي‌اندازد چگونه مي‌تواند درك صحيحي از مشكلات كشور و راه‌حل‌ها و امكانات حل آنها داشته باشد؟  اشتباه است اگر گمان شود كه مي‌توان با تزريق قدري امكانات به خوزستان مساله را حل كرد. امكاناتي نمانده است. هر امكاناتي كه از جايي برداشته شود و به خوزستان تزريق شود، در بهترين حالت دردهاي خوزستان را قدري تخفيف مي‌دهد. ولي دردهاي جاهاي ديگر را غير قابل تحمل‌تر مي‌كند. مثل برداشتن گوشت از يك نقطه بدن و پيوند زدن آن به نقطه ديگر بدن است كه بيماري را تشديد مي‌كند. در تایید این ادعا باید گفت، تا کنون بارها اتفاق افتاده که پس از تنش‌های سیاسی و برای حل مشکلات و پاسخ به اعتراضات مردم، امکانات مادی و پول به استان سرازیر می‌شود. ولی تجربه نشان داده این پول‌ها در فضای احساسی مزبور، درست هزینه نمی‌شوند و در ساختار اداری فاسد قرار گرفته و بخش مهم آن تلف می‌شوند. این بار هم چنین خواهد شد تا نوبت بعد.ادامه دارد


منابع، نيازها  و  سهم آينده

اتخاذ تصميمات به صورت علمي، واقع‌گرايانه و جامع‌نگر كم بوده و عوام‌زدگي و بخشي‌نگري در تهيه برنامه‌ها و تعيين پروژه‌ها آسيب زيادي وارد كرده است.  
با پيروزي شكوهمند انقلاب اسلامي و عدم حاكميت كاركرد حزبي بر اداره كشور و برگزاري انتخابات و مزيد بر آن اعمال نظارت استصوابي موجب شعارزدگي و دور شدن از نگاه واقع‌گرايانه شده، از جمله خودكفايي در همه زمينه‌ها و به ويژه محصولات كشاورزي آن هم با روش سنتي باعث حفر كانال‌هاي آبياري و بردن زمين‌هاي زياد زير كشت و مصرف خارج از قاعده آب‌هاي سطحي و حفر چاه‌هاي بسيار، اعمال مديريت‌هاي دو و چندگانه بر سرشاخه‌هاي رودخانه‌ها و تشويق به برداشت از آب‌هاي سطحي و زيرزميني كه نتيجه آن در استان‌هاي چهارمحال و بختياري، اصفهان و خوزستان كاملا هويداست. هنوز فراموش نكرده‌ايم كه رييس‌جمهور وقت در سفر به شهركرد و در جمع مردم چهارمحال و بختياري با شجاعت و افتخار اعلام كرد: «شما هر قدر مي‌خواهيد آب از زاينده‌رود برداشت كنيد، اگر آب باقي ماند به اصفهان برود؟!؟!»
ملاحظه مي‌شود كه دولت به جاي تنظيم درست مناسبات و هدايت رقابت‌ها به سمت عادلانه آن، چگونه رقابت غيرعلمي و غيرمنطقي را تشويق مي‌كند.  در نتيجه اشتباهات غير جبران در زمينه آب و خاك و مزيد بر آن خشكسالي، دو رودخانه بزرگ كارون و زاينده‌رود براي اولين مرتبه خشكيدند و اين امر مدت يك دهه است كه ادامه دارد.  نماد حادتر بخشي‌نگري به هنگام تصويب بودجه در كميسيون‌ها و صحن مجلس قابل مشاهده است.  براي اولين مرتبه اعداد و ارقام بودجه ١۴٠٠ پس از تصويب نمايندگان توسط هيات رييسه مورد تغيير و كاهش و افزايش قرار گرفت!  دلسوزان ملت و كشور توجه كنند و نبايد فرصت از دست برود. لازم است با نگاه ملي، علمي، تخصصي و واقع‌بينانه به دنبال راه‌حل بود.  در كوتاه‌ترين زمان مشكلات به درستي شناخته شده و به دنبال راهكار باشند.  در قدم اول لازم است از ملت عذرخواهي و قول جدي براي جبران خسارات داده شود. 
بهترين راهكار فراهم آوردن رقابت سالم در همه زمينه‌هاي سياسي، اقتصادي و فرهنگي است. در قرآن كريم و سنت حضرت رسول اكرم و ائمه اطهار سفارش به سرعت و سبقت در امور خير بسيار مورد تاكيد قرار گرفته است.

ارسال دیدگاه شما

ورود به حساب کاربری
ایجاد حساب کاربری
عنوان صفحه‌ها
کارتون
کارتون