• ۱۴۰۳ جمعه ۱۱ آبان
روزنامه در یک نگاه
امکانات
روزنامه در یک نگاه دریافت همه صفحات
تبلیغات
بانک ملی صفحه ویژه

30 شماره آخر

  • شماره 3991 -
  • ۱۳۹۶ سه شنبه ۱۲ دي

تهيه ليست سياه بدهكاران بانكي

عزت‌الله يوسفيان‌ملا

گروه اقتصادي

چندي پيش بود كه يكي از نمايندگان مجلس با انتشار ليستي از بدهكاران بانكي بانك سرمايه به افشاي نام يك‌سري از بدهكاران بانكي پرداخت تا روال سابق در خصوص بدهكاران بانكي را تغيير دهد. روزي كه محمود صادقي ليست 20 نفره خود را منتشر كرد يك روز از اولتيماتومي كه پيش از آن اعلام كرده بود، گذشته بود و به نظر نمي‌رسيد كه اين نماينده مجلس ليستي كه از آن صحبت مي‌كند را در حساب توييتري خود منتشر كند اما انتشار اين ليست در كنار اينكه فضاي رسانه‌اي بدهكاران بانكي را وارد فازي جديد كرد؛ از ديد فعالان رسانه‌اي و اقتصادي ديوارهاي آزادي اطلاعات را نيز جابه‌جا كرد.

هر چند كه موضوع انتشار ليست بدهكاران يك بانك از سوي اين نماينده مورد انتقاد برخي كارشناسان قرار گرفت و برخي معتقد بودند كه دولت بايد نام بقيه بدهكاران ساير بانك‌ها را نيز معرفي كند تا شايد قائله بدهكاران بانكي خاتمه يابد. هر چند برخي ديگر هم ذكر نام برخي از اين بدهكاران را خلاف روال هميشگي ارزيابي مي‌كنند و معتقدند كه نبايد با انتشار ليست قبح برخي قضايا شكسته شود اما برخلاف مخالفان انتشار ليست بدهكاران، برخي نمايندگان مجلس با اشاره به لزوم انتشار چنين ليست‌هايي معتقدند كه «وضعيت نابسامان موسسات مالي غيرمجاز به دليل اجرايي نشدن قانون دسترسي آزاد به اطلاعات است» و با انتشار ليست‌هاي خاص مي‌توان به اين فضاي آزاد اطلاعاتي كمك كرد.

ماجرايي كه شايد يوسفيان‌ملا، ديگر نماينده مجلس هم به آن اذعان دارد و به همين جهت هم از تهيه ليست بدهكاران بانكي خبر مي‌دهد تا رويه شكل گرفته جديد را سرو ساماني دهد.

اين نماينده مجلس حتي ارايه چنين ليست‌هايي را به سلامت اداري هم مرتبط مي‌داند و مي‌گويد سلامت اداري ارتقا نيافته و مقابله با فساد سخت است.

«اطلاعات بايد به قدري آزادانه و در دسترس همه باشد كه هيچ‌كسي نتواند يك چك بي‌اعتبار دست ديگري بدهد.»

اينها را عزت‌الله يوسفيان‌ملا، عضو كميسيون برنامه و بودجه مجلس در گفت‌وگو با «اعتماد آنلاين» بيان كرد. اين نماينده مجلس دليل اصلي مشكلات ناشي از موسسات غيرمجاز را مرتبط با اجرايي نشدن قانون دسترسي آزاد به اطلاعات مي‌داند. از نظر اين نماينده مجلس تقريبا همه دستگاه‌ها در زمينه ارايه شفاف اطلاعات تعلل كردند و انگشت اتهام يوسفيان به سوي دولت
دراز است.

در پايين مشروح اين گفت‌وگو آمده است.

 

ارزيابي شما از وضعيت اجراي قانون دسترسي آزاد به اطلاعات چيست؟

قوانين دسترسي آزاد به اطلاعات و ارتقاي سلامت اداري براي مقابله با مفاسد اقتصادي تدوين شده است. بر اساس ماده ٣٢ قانون ارتقاي سلامت اداري همه دستگاه‌هاي اداري بايد به نحوي اطلاعات را به يكديگر منتقل كنند كه همه بتوانند به اين اطلاعات دسترسي كامل داشته باشند. مساله قاچاق كالا را مثال مي‌زنم. وقتي يك كالاي خارجي قاچاق ناميده مي‌شود كه در سيستم گمرك ثبت نشود. اما گاهي نيز شاهديم كه كالاي وارداتي در سيستم گمرك ثبت مي‌شود اما اطلاعات كافي و درست براي آن وارد نشده است. مثلا كالاي ساخت ٢٠١٧ را ٢٠١٠ ثبت مي‌كنند. وقتي دسترسي آزاد به اطلاعات وجود داشته باشد اطلاعات درست يا حتي نادرست ثبت‌شده در اختيار گمرك و ديگر نهادها قرار مي‌گيرد. اهميت اين مساله وقتي مشخص مي‌شود كه توجه داشته باشيم كالاي وارد شده در كشور فروخته مي‌شود و در اينجا پاي سازمان مالياتي كشور به ميان مي‌آيد. با اجراي قانون دسترسي آزاد به اطلاعات هنوز كالا به كشور وارد نشده اطلاعات آن در سيستم گمرك ثبت مي‌شود. همچنين سازمان مالياتي پيش از دريافت اظهارنامه از اطلاعات مورد نياز خود مطلع است.

در بخش ارز و ريال نيز همين‌ ضرورت دسترسي آزاد به اطلاعات وجود دارد. فردي كه از يك بانك وام گرفته و معوقه دارد نبايد بتواند از بانك‌هاي ديگر وام بگيرد. اكنون اين طور نيست و فرد از بانك‌هاي دوم و سوم نيز وام مي‌گيرد زيرا دسترسي به اطلاعات وجود ندارد و اطلاعات وام اول توسط بانك مركزي در اختيار بانك‌هاي ديگر قرار نمي‌گيرد. به همين خاطر است كه سلامت اداري ارتقا نيافته و مقابله با فساد سخت است.

دسترسي آزاد به اطلاعات در حوزه‌هاي غير‌اقتصادي چطور مفيد خواهد بود؟

اين را به دستگاه‌ها و موضوعات ديگر مثل آزمون‌هاي استخدامي، ورود و خروج كارمندان، انتصابات و... تسري دهيد. مثلا وقتي عملكرد يك مدير در دوران خدمت او مشخص و قابل ارزيابي باشد در مورد انتصابات نيز مي‌توان تصميم‌هاي درست‌تري گرفت. اين قانون بسيار مفيد خواهد بود اما متاسفانه فقط تصويب شده و اجرايي نشده است.

كدام دستگاه‌ها بيشتر اين قانون را ناديده گرفته‌اند؟

تقريبا اكثر دستگاه‌هايي كه بايد اين قانون را در مركز توجه قرار دهند، آن را رعايت نمي‌كنند. مثال روشن آن همين وضعيت موسسات مالي غيرمجاز است. يكي مي‌گويد از بانك مركزي مجوز داشته و ديگري مي‌گويد از وزارت كار و تعاون مجوز دارد. يكي مي‌گويد نه، آنجا تعاوني ثبت شده و تغيير وضعيت بايد با مجوز بانك مركزي همراه مي‌شد و نشده است. اگر همان ابتدا ثبت تعاوني در سايت‌هاي بانك مركزي و... قابل دسترسي بود همه با خبر بودند كه چه وضعيتي وجود دارد و حتي ارباب رجوع نيز مطلع بود. به نظر من اكنون نمي‌توان معدل گرفت كه كدام دستگاه بيشتر و كدام كمتر اين قانون را اجرا كرده است. به اعتقاد من كل دولت مسوول است و بايد اين سيستم را براي مقابله با فساد اجرا كند.

چه كسي مسوول وضعيت فعلي و ناديده گرفتن قانون دسترسي آزاد به اطلاعات است؟ كدام نهاد در نظارت بر اجراي آن قصور كرده است؟

دولت؛ اعضاي دولت نسبت به يكديگر مسووليت تضامني دارند. حتي وزير خارجه در مورد انتصاب يك استاندار مسووليت تضامني دارد و نمي‌تواند بگويد كه به من ربطي ندارد. وقتي از واژه دولت استفاده مي‌كنيم منظور همه اركان دولت است كه بايد اين قانون را اجرايي كرده و اطلاعات را آزاد و شفاف در اختيار مردم قرار دهند. اطلاعات بايد به قدري آزادانه و در دسترس همه باشد كه هيچ‌كسي نتواند يك چك بي‌اعتبار دست ديگري بدهد. اين‌ پيشگيري از وقوع جرم و سالم‌سازي محيط اداري است و دولت وظيفه اجراي آن را دارد.

مجلس به عنوان نهادي كه اين قانون را تصويب كرده و بخشي از وظايف آن نيز نظارت بر اجراي مصوبات است، در اين زمينه چه اقداماتي كرده و چه اقداماتي مي‌تواند انجام دهد؟

وقتي از نظارت صحبت مي‌كنيم ابتدا بايد ابزار و اختيارات دستگاه ناظر را در نظر بگيريم. ممكن است يك دستگاه ناظر قادر به اخراج، زنداني كردن، شلاق زدن يا... باشد اما ابزار مجلس براي اعمال نظارت سوال، استيضاح و تحقيق و تفحص است. همين كه يك وزير به صحن علني مي‌آيد و به سوال پاسخ مي‌دهد به معني نظارت مجلس است. مجلس توان بيش از اين ندارد و نمي‌تواند برود در يك وزارتخانه و بگويد فلان مديركل را اخراج كنيد و...

در جلسه مجلس از همين ابزار يعني سوال استفاده شد و مجلس از توضيحات وزير قانع شد. اينكه بگوييم دولت قانون را اجرا نمي‌كند و از توضيحات وزير در مورد اجراي آن قانع شويم با هم در تناقض نيست؟

اين ديگر نظر نمايندگان است. نمي‌توان گفت كه نمايندگان حتما بايد قانع شوند. يك نماينده در پايان جلسه تشخيص مي‌دهد كه قانون اجرا شده و يكي ديگر تشخيص مي‌دهد كه توضيحات وزير قانع‌كننده نيست. به اين موضوع نمي‌توان وارد شد چون تشخيص و نظر نمايندگان است. نفس سوال از وزير و پاسخ دادن وزير به معناي اعمال نظارت مجلس است.

دولت را مسوول اصلي عدم اجراي قانون دسترسي آزاد به اطلاعات مي‌دانيد، به نظر شما موانع اجراي قانون و عوامل بي‌توجهي به آن از نظر شما چيست؟

برخي مي‌گويند كه امكانات و بودجه كافي در اين بخش نداريم. مي‌گويند دولت هزينه‌هاي واجب‌تري داشته و نتوانسته است كه اين قانون را به درستي اجرا كند. برخي مي‌گويند كه دستگاه‌ها با يكديگر همراهي و همكاري نمي‌كنند. يعني ممكن است برخي از واحدها نخواهند اطلاعات خود را به صورت شفاف در اختيار ديگران قرار دهند. در واقع عوامل و موانع مختلفي وجود دارد كه دولت وظيفه دارد آن را رفع كند.

براساس قانون دسترسي آزاد به اطلاعات، بانك مركزي موظف شده بود حساب دستگاه‌هايي كه قانون را اجرا نمي‌كنند، مسدود كند؛ اين كار انجام شده است؟

اين اقدام تاحدودي انجام شده است. بانك مركزي گام‌هاي خوبي برداشته است به خصوص در حوزه صدور چك. براي معوقات بانكي نيز اقداماتي انجام شده و ليست سياه تشكيل شده است اما اين اقدامات هنوز براي پاسخگويي به تخلفات موجود كافي نيست. به اعتقاد من بانك مركزي براي انجام وظيفه بهتر نيازمند ابزار و امكانات بيشتري است. ابزار فعلي آنها خيلي كم است.

به اين ترتيب معتقد هستيد كه همه راه‌ها براي اجراي صحيح قانون دسترسي آزاد به اطلاعات به دولت ختم مي‌شود؟

بله، البته مي‌دانيم كه ممكن است دولت در برخي مواقع به مجوز مجلس نياز داشته باشد. در آن موارد نيز دولت با ارايه لايحه مي‌تواند كار را پيش ببرد. اما مجلس نمي‌تواند راسا براي اجرايي كردن اين قانون اقدام كند زيرا بار مالي دارد و طبق اصل ٧٥ مجلس نمي‌تواند اقدام هزينه‌داري از دولت بخواهد.

 

وضعيت موسسات مالي غيرمجاز نشأت گرفته از عدم اجراي قانون است

   بر اساس ماده ٣٢ قانون ارتقاي سلامت اداري همه دستگاه‌هاي اداري بايد به نحوي اطلاعات را به يكديگر منتقل كنند كه همه بتوانند به اين اطلاعات دسترسي كامل داشته باشند.
   در بخش ارز و ريال نيز همين‌ ضرورت دسترسي آزاد به اطلاعات وجود دارد. فردي كه از يك بانك وام گرفته و معوقه دارد نبايد بتواند از بانك‌هاي ديگر وام بگيرد.
  قانون دسترسي آزاد به اطلاعات بسيار مفيد خواهد بود اما متاسفانه فقط تصويب شده و اجرايي نشده است.
  تقريبا اكثر دستگاه‌هايي كه بايد اين قانون را در مركز توجه قرار دهند، آن را رعايت نمي‌كنند. مثال روشن آن همين وضعيت موسسات مالي غيرمجاز است.
   مجلس توان بيش از اين ندارد و نمي‌تواند برود در يك وزارتخانه و بگويد فلان مديركل را اخراج
كنيد و...
    برخي مي‌گويند كه امكانات و بودجه كافي در اين بخش نداريم. مي‌گويند دولت هزينه‌هاي واجب‌تري داشته و نتوانسته است كه اين قانون را به درستي اجرا كند.
   براي معوقات بانكي نيز اقداماتي انجام شده و ليست سياه تشكيل شده است اما اين اقدامات هنوز براي پاسخگويي به تخلفات موجود كافي نيست.

 

محمود صادقي:  حساسيت مجلس بر فساد افزايش پيدا كرده است

محمود صادقي، نماينده تهران و رييس فراكسيون شفاف‌سازي مجلس در گفت‌وگو با اعتمادآنلاين، با اشاره به فضاي مجلس گفت: جو حاكم در مجلس تدريجا مساعدتر شده است و ميان نمايندگان تفاهم، آشنايي و اعتماد متقابلي برقرار شده است. فراكسيون شفاف‌سازي حدود 90 عضو دارد و به نظر مي‌رسد حسن اعتماد بيشتري حاصل شده و حساسيت مجلس روي مقوله فساد افزايش يافته است. نمايندگان در نطق‌ها اكثرا به مقوله فساد اشاره مي‌كنند و اين خود نشان‌دهنده عزم مجلس براي مبارزه با فساد است. مجلس حساسيت خوبي نسبت به مبارزه با فساد دارد و فضا نسبت به گذشته مساعدتر است. در واقع كنار همه چالش‌ها و ابرچالش‌ها آثار فساد در كشور نمايان است و همه آن را مي‌بينند. فساد به يك فراچالش تبديل شده و در زندگي همه قابل لمس است.
وي يادآور شد: در حال حاضر بيش از 150 هزار ميليارد تومان معوقه بانكي وجود دارد؛ بخش قابل توجهي از اين بدهي ناشي از فساد است و بخشي از آن نيز دلايل ديگري دارد. بنابراين به صورت ملموس نمايندگان شاهد فساد هستند.
اين نماينده مجلس همچنين در خصوص روند فعاليت‌هاي فراكسيون شفاف‌سازي گفت: با كارشناس مركز پژوهش‌ها چندين جلسه داشتيم و 9 راهبرد و 122 اقدام تدوين كرده‌ايم كه در حوزه قانون‌گذاري، نظارتي، عملياتي و اجرايي است. بنابراين قرار است اولويت‌بندي كنيم و پيش برويم.

 

ارسال دیدگاه شما

ورود به حساب کاربری
ایجاد حساب کاربری
عنوان صفحه‌ها
کارتون
کارتون