تحليل حسين كاشفي از تخريب دولت در گفتوگو با «اعتماد»:
براي اميد مردم نقشه كشيدهاند
مريم وحيديان
حسين كاشفي، عضو شوراي مركزي حزب اتحاد ملت ايران معتقد است كه پروژه تخريبي تندروها در برابر دولت روحاني از ابتداي روي كار آمدن آن كليد زده شد. از برهم زدن سخنرانيها و ايجاد تشنج در فضاي اجتماعي كشور گرفته تا موانعي كه در راه به سر انجام رسيدن برجام به كار گرفته شد همه و همه يك هدف ويژه دارد و آن ضربه به اقتصاد كشور است. اين فعال سياسي اصلاحطلب بيان ميكند كه فضاي ناآرام سياسي، اقتصادي و اجتماعي در كشور باعث ميشود تا رونق اقتصادي هرچه بيشتر به تعويق بيفتد.
يك سال از دولت روحاني باقي مانده است. به نظر شما مهمترين پروژههاي جريان ضدروحاني در دوران رياستجمهوري او چه بوده است؟ در چه حوزههايي نسبت به دولت هجمههايي از سوي جريان تندرو صورت گرفته است؟
آنهايي كه در انتخابات سال 92 شكست خوردند و غافلگير شدند در طول سه سال گذشته از دولت روحاني كاملا فعالانه فضا را رصد و دست به اقدامات تخريبي عليه دولت ميزنند. آنها با رياستجمهوري آقاي روحاني مهمترين ابزار كسب منافع سياسي و اقتصادي خود را از دست دادند و به همين دليل روياي بازگشت به دوران گذشته را در سر ميپرورانند. طيف تندرو كمترين توجه را به منافع ملي دارد و همواره كنشهايي از سوي اين جريان ديده شده كه معطوف به منافع گروهي و جريانيشان بوده است. به همين خاطر هم ميبينيم كه در زمانهاي مختلف در سه سال گذشته مصايب و مشكلاتي را براي دولت ايجاد كردند.
اين مشكلات بر سر راه حركت دولت به سمت توسعه موانع مهمي را ايجاد كرده است. از زماني كه موضوع مذاكرات هستهاي طرح شد و مذاكرات با كشورهاي 1+5 آغاز شد بر سر راه دولت مانع تراشي كردند. خوشبختانه با وجود اين مسائل دولت توانست مذاكرات هستهاي را به سر انجام برساند و توافقنامهاي به نفع ملت ايران امضا كند. با تعامل و به كارگيري سياستهاي درستي كه با مجموعه كشورهايهاي 1+5 داشتند توفيقهاي مناسبي را به نفع كشور كسب كردند.
پس از به سرانجام رسيدن مذاكرات هستهاي نوبت به ايجاد فضا و بستر مساعد براي سرمايهگذاريهاي داخلي و خارجي رسيد كه نيازمند آرامش و امنيت در كشور بود. ايجاد ناامني و تشنج در جامعه از همان ابتدا كليد زده شد. از اينكه به سخنرانيها حمله ميكردند تا اينكه برنامهاي را بر هم ميزدند و ديگر كارهايي كه انجام دادند سبب ميشد تا فضاي آرام در كشور به وجود نيايد. آنها به جاي اينكه با توجه به منافع ملي تلاش كنند تا فضاي وحدت ملي در كشور به وجود آيد در بيشتر شدن تشنج و ناآرامي در كشور دستي داشتند. براي خروج كشور از ركود طبيعي است كه بايد بتوانيم زمينههاي اقصادي مناسب را فراهم كنيم و دست به فعاليتهايي بزنيم تا بتوانيم كارهاي نيمهتمام را به جريان بيندازيم. تامين سرمايه براي رونق فعاليتهاي اقتصادي در كشور نيازمند سرمايه است كه اين سرمايه از داخل و خارج كشور و دولت ميتواند تامين شود. طبيعتا با بدهيهاي بسيار زيادي كه از دولت آقاي احمدينژاد براي كشور به جاي مانده است دست دولت براي سرمايهگذاري در كشور بسته است و مجبور به جذب سرمايه براي كشور است.
اين هجمهها با چه هدفي انجام ميشود؟
به هر حال آنها دوست دارند به گذشته برگردند. آنها مخالف سرمايهگذاري خارجي هستند به همين دليل فضا را ملتهب ميكنند. ميخواهند رونق تجارتشان در دوران تحريم به هم نخورد. رفع تحريم براي برخي افراد و گروهها اتفاق خوبي نيست. هر چند كه مردم از آن خرسند باشند. دلواپسان بدون در نظر گرفتن شرايط، دولت را مورد هجمه قرار ميدهند و ضمنا سعي ميكنند با ايجاد فضاي ناآرام در كشور دولت را درگير حواشي كنند و بستر سرمايهگذاري در كشور را بحراني جلوه دهند. مهمترين توفيق دولت در زمينه سياست خارجي و بهبود روابط با كشورهاي دنيا بود كه دلواپسان سعي در مخدوش كردن اين دستاورد در ميان افكار عمومي داشتند. دلواپسان امروز ركود اقتصادي از حاميان و طرفداران دولتي بودند كه خود مسبب ركود اقتصادي در كشور بود. اين دلواپسان آن روز سكوت كرده بودند. امروز معاون اول دولت پيشين پرونده فساد اقتصادي دارد. مدير عامل تامين اجتماعي آن زمان پرونده دارد و بارها به دادگاه فراخوانده شده است و البته جاي سوال است كه چرا برخورد فعالي در مقابل آنها نشده است. طبيعي است كه دولت روحاني بايد كارهاي زيادي شود كه سالمسازي اقتصادي صورت گيرد و كارها به جايگاه اوليه خود بازگردد. برخي از پولهايي كه در دوران دولت تندروها از دولت خارج شد هنوز به آن باز نگشته است. اين فسادها در كنار بدهيهاي سرشاري كه براي دولت روحاني ايجاد كرده بودند، قرار ميگيرد. با وجود همه مسائل و مشكلاتي كه دولت داشته است خوشبختانه هم در زمينه سياست خارجي و هم تا حدي در زمينه سياست داخلي موفق بوده است. البته همه حوزهها نيازمند اين است كه بيش از اينها به آنها پرداخته شود. حوزه اقتصادي و معيشت مردم بيش از ديگر حوزهها نيازمند پيگيري دولت است. متاسفانه دلواپسان هر روز پروژه جديدي را ساز ميكنند كه كشور رنگ آرامش به خود نگيرد. البته همه اين مواردي كه مطرح شد در راستاي مهمترين هدف تندروها يعني پيروزي در انتخابات 96 است.
عملكرد دولت در ارتباط و گزارش شرايط خود به مردم را چطور ارزيابي و فكر ميكنيد دولت چه كارهايي بايد در اين راستا انجام دهد؟
اين روزها مكرر ميشنويم كه تيم رسانهاي دولت ضعيف است. اين ضعف از انفعال آنها در برابر حملات متعدد و غيرمنصفانه مخالفان نشات ميگيرد. متاسفانه ما يك سياست يكپارچه در دولت براي مواجهه با تخريبهاي سازمانيافته نميبينيم. ضعف اصلي از همين جا ناشي ميشود كه همه اركان دولت منتظر نشستهاند تا رييسجمهور به تنهايي بار مواجهه با اين تخريبها را به دوش بگيرد.
دولت بايد ارتباط شفافي با مردم داشته باشد و اين ارتباط را افزايش دهد. تيم رسانهاي خود را فعالتر كند تا با ميزگردهاي كارشناسي كه برگزار ميشود برنامه رسانهاي مدوني تهيه كنند. اين تيم رسانهاي بايد به مردم توضيح دهد كه واقعا كشور كجا بوده و به كجا رسيده است. البته دولت نبايد رفتار تخريبي عليه دولت پيشين به كار گيرد. بلكه بايد آنچه را واقعيت داشته براي مردم توضيح دهد. اينكه كشور با درآمد سرشاري كه در دولت پيشين داشته است چه دستاوردهايي داشته و مشكلات مختلف در حوزههاي اقتصادي، اجتماعي، فرهنگي و سياست داخلي و خارجي را تشريح كند. در رابطه با بحث تورم دولت ميتواند به مردم توضيح دهد كه آن زمان تورم با رقم 44 درصد تحويل اين دولت داده شد و دولت با وجود همه مسائل و مشكلاتش اين تورم را به حدود 11 درصد رسانده است كه حتي دولت روحاني تعهد كرده كه اين رقم را تا پايان دوره رياستجمهورياش تكرقمي كند. در دولت پيشين رشد اقتصادي منفي بوده است و اين شاخص اكنون مثبت شده و به سوي رشد بيشتر در حركت است. حركت از وضعيت بحراني به وضعيت بهبود از زمان آغاز رياستجمهوري آقاي روحاني به خوبي ديده ميشود. دولت نه به خاطر مقابله به مثل با گروههاي تندرو بلكه به خاطر اين حق كه مردم بايد در جريان باشند بايد يك تيم رسانهاي را قوي در اين يك سال باقيمانده سازماندهي كند. مردم به عنوان سرمايههاي انساني ميتوانند در زمينههاي مختلف اقتصادي مشاركت داده شوند. اين از طريق وحدت ملي و مشاركت ملي ايجاد ميشود و رضايت عمومي افزايش مييابد. مردم در اين صورت احساس ميكنند اين دولت نماينده مردم است و در همه زمينهها مسائل را به صورت شفا با مردم در ميان ميگذارد و هم خود را نيازمند ملت در همه حوزهها ميداند. اين مساله همچنين در ايجاد آرامش و امنيت در فضاي عمومي نيز موثر خواهد بود.
اخيرا ماجراي فيشهاي حقوقي مطرح شده و مسائلي را براي دولت به وجود آورده است. ارزيابي شما از اين مساله چيست؟ چنين رويكردي از سوي تندروها نسبت به دولت چه هزينههايي را براي آن ايجاد كرده است؟
اين مساله در ادامه پروژههايي كه ضد دولت روحاني انجام شده است، طرح شد. مشكل فيشهاي حقوقي نجومي ريشه در دولت قبلي دارد و البته دولت بايد از همان ابتدا توجه ميكرد كه اگر در جايي حتي اگر ضابطهمند بوده اما برخلاف عرف حقوقهاي نامتعارف داده شده بايد اين را زودتر از اينها بررسي و اصلاح ميكرد.
نهادهاي نظارتي از جمله سازمان بازرسي كل كشور وجود دارد كه اگر تخلفي صورت گرفته شده بايد با افراد متخلف برخورد شود و اگر هم طبق ضابطه بوده و تخلف نبوده اما با وضعيت موجود در جامعه سازگار نبوده بايد اصلاح شود. اساسا دولت بايد به مردم بگويد كه اين مساله از كجا ناشي شده است. عمده مساله فيشهاي حقوقي به سازمانهايي بازميگردد كه عمومي هستند و دولتي نيستند. سازمانهاي دولتي ضوابط كاملا مشخصي دارند. يك مدير در يك سازمان دولتي نميتواند براي خودش تعيين حقوق كند. طبق قواعدي كه وجود دارد به افراد حقوق داده ميشود. سازمان عمومي و غيردولتي چنين مشكلاتي دارند كه البته خوب است كه با وجود مسائلي كه به وجود آمده بر سازمانهاي غيردولتي نيز بازنگري شود. براي همه اين سازمانها سقف و كف حقوق قايل شوند. اگر هم در جاهايي افرادي از اختيارات خود سوءاستفاده كردند بايد با اين افراد برخورد شود. البته اين سوال مطرح است كه چرا افرادي كه امروز فرياد «آي فساد» دارند و به چنين مسالهاي توجه دارند در زمان دولت پيشين سكوت كرده بودند. در آن زمان اين قماش در مقابل فسادهاي سازمان تامين اجتماعي و ديگر سازمانها سكوت اختيار كرده بودند. به خوبي ميتوان ديد كه مساله اين افراد اصلاح نيست بلكه ميخواهند آن را به عنوان زمينهاي براي تضعيف دولت مطرح كنند. در واقع اين افراد با طرح اين موضوعات به دنبال منافع گروهي و جرياني خود هستند. همان كاري كه انجام شد و دولت كميتهاي را تحتنظر معاون اول خود تشكيل داد، به كار بندد و گزارش دهد. به خاطر داريم كه آقاي احمدينژاد اعلام كرد كه اگر ثابت شود كه معاون اول دولت اختلاسي داده باشد در تلويزيون معذرتخواهي ميكنم اما ديديم كه چنين اتفاقي نيفتاد. دولت آقاي روحاني در خصوص فيشهاي حقوقي با وجود اينكه مساله از دولت آقاي احمدينژاد سرچشمه گرفته از مردم براي كوتاهياي كه صورت گرفته عذرخواهي كرد. كوتاهي به اين معنا كه دولت آقاي روحاني در اين مدت نيامد تا بازنگري كند و وضع را بهبود بخشد. دولت آقاي روحاني تلاش كرد تا به اين مساله رسيدگي كند. اين بسيار خوب است كه مثل خيلي از كشورهاي پيشرفته اگر جايي اشتباهي رخ داده، معذرت خواهي ميكنند و حتي فردي كه اشتباه كرده پيشاپيش استعفا ميدهد كه مردم بدانند اين فردخطايي كه انجام داده را پذيرفته است.
از رسانههاي جريان رقيب و اردوگاه اصولگرايي اخباري مبني بر ضرورت يك دورهاي بودن دولت آقاي روحاني منتشر شده است و همچنين مساله احتمال يا ضرورت ردصلاحيت آقاي روحاني براي انتخابات سال 96 را طرح كردند. پيام سياسي انتشار چنين اخباري به نظر شما چيست؟
همواره عدهاي به دنبال نااميد كردن مردم از اصلاح امور هستند. معلوم نيست اين افراد و گروهها چگونه به خود اجازه ميدهند منافع يك ملت قرباني منافع جناح و جريان خودشان شود. امروز هم با كوبيدن بر طبل يكدورهاي شدن دولت روحاني ميخواهند مردم را از راهي كه انتخاب كردهاند پشيمان كنند. با ارايه گزارشها و آمارهاي دروغ به مردم ميخواهند به آنها بقبولانند كه هيچ اتفاقي نيفتاده است. در حالي كه مردم ميدانند كشور در چه وضعيتي به آقاي روحاني تحويل داده شد و چه خطراتي ايران را تهديد ميكرد. اين افراد و رسانههايشان به دنبال اين هستند كه زمينهاي را فراهم كنند تا دولت آقاي روحاني يكدورهاي شود.
متاسفانه چنين رفتارهاي ميزان نااميدي در مردم را بالا ميبرد. مردم در سال 92 با اميد به آقاي روحاني راي دادند. انتخابات مجلس دهم در سال 94 نيز باز مهر تاييدي بود بر اينكه مردم به گفتمان اعتدال و اصلاحطلبي اميد بستهاند. از بين بردن چنين اميدي اگر هم براي منفعت يك جريان سياسي خاص مفيد باشد نهايتا به وحدت ملي در كشور ضربه ميزند. خصوصا كه روش تندروها براي چنين هجمههايي به دولت با تشنج در جامعه همراه است. آنها همچنين به دنبال ايجاد نااميدي در مجموعه كابينه دولت هستند تا نتوانند قدرت و اراده انجام كارهاي ملي و گسترده را پيدا كنند. اگر هم معتقد هستند كه دولت روحاني يكدورهاي است بايد ارزيابي كارشناسي داشته باشند كه اين دولت چه تحويل گرفته و الان به كجا رسيده؛ واقعيتها و امكانات چه بوده است. دولت هر چه بيشتر در مقابل چنين هجمههايي كار كند.
به اين خاطر كه جريان اصولگرا فرد شاخصي را براي معرفي در انتخابات 96 ندارد كه بتواند آراي مردم را جلب كند و مقبوليت كافي به دست آورد از طريق روشهاي تخريبي و هجمه به دولت دست به كار شدهاند. با اين حال كارنامه دولت تا حد مطلوبي رضايت بخش است. در زمينه سياست خارجي دولت حتي نسبت به دولتهاي از ابتداي انقلاب موفقتر عمل كرده و در زمينه سياست داخلي نيز البته با وجود كارهاي مثبتي كه صورت گرفته است نيازمند تلاش بيشتر دولت هستيم. اگر ساير قوا و بخشهاي ديگر حاكميت نيز به دولت در حركت به سمت توسعه همراه باشند موانع هموار و تحقق آن تسريع ميشود.
چكيده گفتوگو
مردم در سال 92 با اميد به آقاي روحاني راي دادند. انتخابات مجلس دهم در سال 94 نيز باز مهر تاييدي بود بر اينكه مردم به گفتمان اعتدال و اصلاحطلبي اميد بستهاند. از بين بردن چنين اميدي اگر هم براي منفعت يك جريان سياسي خاص مفيد باشد نهايتا به وحدت ملي در كشور ضربه ميزند. خصوصا كه روش تندروها براي چنين هجمههايي به دولت با تشنج در جامعه همراه است. آنها همچنين به دنبال ايجاد نااميدي در مجموعه كابينه دولت هستند تا نتوانند قدرت و اراده انجام كارهاي ملي و گسترده را پيدا كنند.
آنهايي كه در انتخابات سال 92 شكست خوردند و غافلگير شدند در طول سه سال گذشته از دولت روحاني كاملا فعالانه فضا را رصد و دست به اقدامات تخريبي عليه دولت ميزنند. آنها با رياستجمهوري آقاي روحاني مهمترين ابزار كسب منافع سياسي و اقتصادي خود را از دست دادند و به همين دليل روياي بازگشت به دوران گذشته را در سر ميپرورانند.
مشكل فيشهاي حقوقي نجومي ريشه در دولت قبلي دارد و البته دولت بايد از همان ابتدا توجه ميكرد كه اگر در جايي حتي اگر ضابطهمند بوده اما برخلاف عرف حقوقهاي نامتعارف داده شده بايد اين را زودتر از اينها بررسي و اصلاح ميكرد. نهادهاي نظارتي از جمله سازمان بازرسي كل كشور وجود دارد كه اگر تخلفي صورت گرفته شده بايد با افراد متخلف برخورد شود و اگر هم طبق ضابطه بوده و تخلف نبوده اما با وضعيت موجود در جامعه سازگار نبوده بايد اصلاح شود. اساسا دولت بايد به مردم بگويد كه اين مساله از كجا ناشي شده است.
ارزيابي عملكرد دولت
كارنامه دولت تا حد مطلوبي رضايت بخش است. در زمينه سياست خارجي دولت حتي نسبت به دولتهاي از ابتداي انقلاب موفقتر عمل كرده و در زمينه سياست داخلي نيز البته با وجود كارهاي مثبتي كه صورت گرفته است نيازمند تلاش بيشتر دولت هستيم. اگر ساير قوا و بخشهاي ديگر حاكميت نيز به دولت در حركت به سمت توسعه همراه باشند موانع هموار و تحقق آن تسريع ميشود.