مرحله اول انتخاب ناظران مجلس برگزار شد
دست بالاي فراكسيون اميد در ميان ناظران
زينب صفري
روز گذشته روز فراكسيون اميديها بود. بهارستان ديروز در حالي شاهد انتخاب تعدادي از نمايندگان ناظر در شوراها، هياتها و مجامع بود كه از ميان نمايندگان انتخاب شده گزينههاي مورد حمايت فراكسيون اميد پيشتاز بودند. در نشست علني روز گذشته، ناظران مجلس در شوراي عالي اداري، شوراي عالي ترويج و توسعه فرهنگ ايثار و شهادت، شوراي حقوق و دستمزد، شوراي پول و اعتبار، هيات امناي كتابخانههاي عمومي كشور، ستاد مبارزه با قاچاق كالا و هيات عالي نظارت بر قانون نظام صنفي كشور انتخاب شدند. بيجهت نبود كه صحن مجلس به شكل آشكاري به صحنه رايزنيها و لابيها بدل شده بود. بعد از اينكه هر بار منشي هيات رييسه اسامي كانديداهاي ورود به يكي از شوراها را از تريبون ميخواند و كارتها براي رايگيري در ميان نمايندگان توزيع ميشد جمعهاي سه يا پنج نفره شكل ميگرفت و رفت و آمدها ميان صندليهاي نمايندگان شدت ميگرفت. برخي هم مانند «قوامي» نماينده مستقلي كه براي حضور در شوراي پول و اعتبار معرفي شده و رقيب تابش، حضرتي و بحريني براي ورود به اين شورا بود، بر سر ميز يك به يك نمايندگان حاضر ميشد و برگههايي را در ميان آنها پخش ميكرد. به هر حال بعد از دو زورآزمايي قبلي فراكسيونهاي سياسي مجلس حالا كه نوبت به سومين رقابت اصلاحطلبان و اصولگرايان رسيد هر طرف تلاش ميكردند تا نمايندگان نزديك به خود را به عنوان ناظر راهي شوراها و مجامع كنند. حاصل اين تلاشها دست بالاي فراكسيون اميد در انتخابات نمايندگان ناظر در مجامع و شوراها است. اگر اصلاحطلبان در انتخاب هيات رييسه به شكل نسبي به موفقيت دست يافته بودند و در انتخابات روساي كميسيونها موفق نبودند اما آنها ديروز توانستند
9 نماينده مورد حمايت خود را به عنوان ناظر به اين شوراها و مجامع بفرستند. اين در حالي بود كه اصولگرايان توانستند تنها براي چهار نماينده منتسب به خود براي ورود به اين شوراها از بهارستان راي بگيرند. اما نكته جالب در انتخاب نمايندگان ناظر در مجلس دهم ورود نمايندگان زن به اين شوراها و مجامع براي نخستينبار بعد از سه دوره مجلس است. بر اين اساس زهرا ساعي به عنوان نماينده ناظر در شوراي عالي اداري و طيبه سياووشي به عنوان نماينده ناظر در هيات امناي كتابخانههاي عمومي كشور انتخاب شدند تا بر سه دوره حضور منفعل و غيرموثر زنان در مجلس پايان دهند. در مجلس دهم تعداد نمايندگان زن براي نخستينبار به عدد 16 نفر رسيد كه البته همه آنها هم عضو فراكسيون اميد هستند.
با همه اينها البته هنوز انتخابات تعداد ديگري از نمايندگان ناظر در شوراها و مجامع باقي مانده است. شوراها و مجامعي كه اهميت آنها قابل توجه است و بنابراين رقابت اصلاحطلبان و اصولگرايان براي فرستادن نمايندگان نزديك به خود به اين شوراها ادامه خواهد يافت. به اين ترتيب هنوز تكليف نمايندگان ناظر در شوراها و مجامعي همچون «شوراي عالي اجرايي سياستهاي اصل ٤٤ قانون اساسي»، «هيات واگذاري و فعاليت بنگاههاي دولتي و غيردولتي»، «هيات نظارت اندوخته اسكناس» و «شوراي پول و اعتبار»، «شوراي اقتصاد»، «سازمان امور مالياتي»، «ماليات بر ارزش افزوده»، «هيات نظارت بر چاپ و تحويل اوراق بهادار»، «شوراي عالي بورس»، «صندوق توسعه ملي» و همچنين شوراها و مجامع فرهنگي نظير «شوراي نظارت بر سازمان صدا و سيما»، «شوراي نظارت بر فرهنگ عمومي كشور»، «شوراي نظارت بر امر به معروف و نهي از منكر» و «هيات نظارت بر مطبوعات» نامشخص است. بنابراين انتخاب نمايندگان ناظر در مجامع باقيمانده همچنان صحنه رويارويي اصولگرايان و اصلاحطلبان مجلس خواهد بود. پيروزي اصلاحطلبان در انتخابات باقيمانده نمايندگان ناظر ميتواند جبراني بر شكست آنها در انتخاب روساي فراكسيونها باشد. چه آنكه اهميت شوراها و مجامع باقي مانده نيز كمتر از رياست برخي از كميسيونها نخواهد بود.