درآمدهاي نجومي فدراسيون فوتبال از جريمههاي انضباطي
پولها كجا ميروند كه كمكي به فوتبال نميكنند؟
گزارش اخير يكي از خبرگزاريها كه از درآمد سه ميليارد و پنجاه ميليوني فدراسيون در مدت زمان ۱۸ دقيقه با جرايم انضباطي تيمها به دست آمده بازهم توجهها را به خزانه پر و پيمان فدراسيون جلب كرد. روز سهشنبه خبرگزاري تسنيم نوشت: «كميته انضباطي فدراسيون فوتبال شب گذشته (دوشنبه) حدفاصل ساعت 07: 23 تا 25: 23، احكامي را منتشر كرد. صدور اين احكام در ساعات پاياني شب درحالي صورت گرفت كه مسابقات هفته بيست و ششم حاشيه و چالش كم نداشت، بنابراين انتظار برخورد قاطع انضباطي با اين جنجالها ميرفت. مجموع 19 تخلف منجر به جرايم مالي، 3 ميليارد و 57 ميليون تومان شد. تنبيهشدگان موظف هستند كه مبالغ را به حساب بانك يا شماره شبا اعلامي فدراسيون واريز و فيش واريزي را براي كميته انضباطي ارسال كنند. طبق اعلام كميته انضباطي در صورت عدم پرداخت مبالغ جريمه، از فعاليت آنها خودداري خواهد شد. تنبيهاتي كه به هيچوجه بازدارنده نبوده و بيشتر به حكم تعليقي گره خورده بودند.»
به گزارش روزنامه اعتماد، پولهايي كه با كمك كميتههاي انضباطي و اخلاق و تعيين وضعيت به دست ميآيند و هر سال احتمالا با افزايش نرخ تورم روند فزايندهاي هم ميگيرند! در دو، سه سال اخير رسانهها درباره درآمدزايي فدراسيون فوتبال از طريق جريمههاي اركان قضايي فدراسيون فوتبال سوالات مهمي را مطرح كردند كه تاثير قابلتوجهي در افكار عمومي و اهالي فوتبال ايجاد كرده است. اين گزارشها نشان ميدهند كه فدراسيون با جريمه كردن تيمها و باشگاهها دهها ميلياردتومان به خزانه خود واريز كرده است. خبرآنلاين در خرداد 1403 و پايان ليگ بيستوسوم در گزارشي نوشت: «مجموع جرايم نقدي مربوط به احكام كميته انضباطي در فصل جاري به عدد باور نكردني 66 ميليارد تومان ميرسد كه تازه بخشي از اين جرايم است. كميته انضباطي در طول فصل احكام زيادي با مبالغ 100 ميليون تومان و كمتر از آنهم صادر كرده كه ميتواند مجموع جرايم نقدي را به بيش از 70 ميليارد تومان برساند.» اما سوال اصلي اينجاست: اين پولهاي هنگفت دقيقا كجا خرج ميشود؟ آيا فدراسيون برنامهاي شفاف براي نحوه هزينهكرد اين مبالغ دارد؟ آيا اين پولها صرف توسعه زيرساختهاي فوتبال، آموزش مربيان و داوران، كمك به تيمهاي پايه يا ساير موارد مرتبط با پيشرفت فوتبال كشور ميشود؟ يا صرفا به عنوان يك منبع درآمد براي فدراسيون تلقي شده و نحوه هزينهكرد آن هم نبايد مشخص باشد؟ اگر اين ارقام براي پيشرفت فوتبال هزينه ميشود چرا هر روز در حال پسرفت و در جا زدن هستيم؟ تيم ملي نوجوانانمان در آسيا تحقير ميشود و داوري ايران به طور كامل از مسابقات بينالمللي كنار ميرود؟
فدراسيون فوتبال موظف است در قبال اين درآمدزايي شفاف عمل كند و به طور دقيق و مستند به رسانهها و مردم توضيح دهد كه ريال به ريال اين پولها در چه بخشهايي هزينه ميشوند. ارايه گزارشهاي مالي دقيق و قابل دسترس حق مسلم مردم و جامعه فوتبال است تا از نحوه مديريت مالي فدراسيون مطلع شوند. نكته مهم ديگر، اثربخشي جريمههاي مالي به عنوان ابزار بازدارنده در كميته انضباطي است. آيا صرفا جريمه كردن تيمها و باشگاهها بدون در نظر گرفتن برنامههاي آموزشي و فرهنگسازي ميتواند مشكلات رفتاري و انضباطي در فوتبال را ريشهكن كند؟ از آنجايي كه در همين بازه كوتاه زماني يك ساله ارقام نجومي از طريق جريمه افراد يا باشگاهها توسط فدراسيون اخذ شده و وضعيت فوتبال ايران از لحاظ انضباطي حتي ذرهاي بهتر نشده، ميتوان گفت پاسخ قطعا خير است. به نظر ميرسد جريمههاي مالي به تنهايي كافي نيستند و فدراسيون بايد به دنبال برنامههاي جامعتر و دقيقتر براي ارتقاي سطح اخلاق و انضباط در فوتبال ايران باشد. اين برنامهها ميتواند شامل برگزاري دورههاي آموزشي براي بازيكنان، مربيان و مديران، تدوين و اجراي منشور اخلاقي، استفاده از ظرفيت رسانهها براي فرهنگسازي و ترويج رفتارهاي صحيح و همچنين تقويت نقش كميتههاي اخلاق و انضباط در جهت پيشگيري از تخلفات باشد. درنهايت، انتظار ميرود فدراسيون فوتبال به اين سوالات مهم پاسخ دهد و با شفافيت و ارايه برنامههاي جامع نشان دهد كه درآمدزايي از طريق جريمهها صرفا يك منبع درآمد نيست بلكه ابزاري براي بهبود و ارتقاي سطح فوتبال كشور است و در مسير درست هزينه خواهد شد. همچنين فدراسيون بايد نشان دهد كه به جز جريمههاي مالي برنامههاي ديگري نيز براي ارتقاي سطح انضباط و اخلاق در فوتبال ايران دارد و صرفا به دنبال درآمدزايي از اين طريق نيست. اينها مواردي است كه در چند سال اخير جسته و گريخته يا حتي با كنايه از طرف بازيكنان و مربيان و مديران و كارشناسان نثار فدراسيون شده است و سران فدراسيون توجهي به آن ندارند!