تلاقي رويدادهاي بسكتبال و سهنفره هميشه كاستيها و كمكاريهاي بسكتبال به ويژه در بخش سهنفره را نشان ميدهد.
سهنفره نقش كاتاليزور در بسكتبال دارد كه فيبا آن را «شهري»ترين بازي دنيا قلمداد ميكند.
اين بازي از نزديك به ۲۰ سال پيش و سپس از ۲۰۱۷ به بعد با راهاندازي مرتب كاپ قارهاي و كاپ جهاني مورد توجه قرار گرفت تا جايي كه بازي المپيكي شد، ۲۰۲۰ توكيو.
سهنفره يا 3x3 در ايران از ديرباز در شكل امريكايي خود به «استريت بال» يا «بسكتبال خياباني» معروف است.
فيبا براي سهنفره، تشكيلات و سازمان مستقل دارد و حتي در سالهاي اخير به لحاظ تبليغات براي جذب اسپانسر، فعاليتهاي وسيعي صورت گرفت. جوايز دلاري و ايونتهاي معتبر در عربستان و بحرين و... چهره سهنفره جهان را دگرگون ساخت.
آخرين نمونه از كارهاي تبليغاتي كه نشان از دقت فيبا در امر توسعهاي سهنفره دارد، انتخاب ۴۰۰ نفر از هر فدراسيون ملي بود. به اين ترتيب كه ۲ نفر از هر فدراسيون ملي به تعداد ۲۰۰ كشور را در يك فهرست جداگانه قرار داد.
اين فهرست جداي از بازيكنان صاحب رنك سهنفره دنياست.
بهطور مثال استاجيچ نفر اول رنك دنيا از صربستان است.
از ايران نام متين آقاجانپور و مهلا عابدي در بخش مردان و زنان در بين ۴۰۰ نفر آمده است، اما نفرات ايراني در رنك فيباي سهنفره و در بين ۲۵۰ نفر دنيا جايي ندارند.
بنابراين فهرست ۴۰۰ نفره را ميتوان بسته تشويقي فيبا براي فدراسيونهاي ملي برشمرد.
تلاقي بسكتبال و سهنفره
در ايران چند سالي ميشود كه ليگ سهنفره به جريان افتاد. بازيهايي تحت عنوان ليگ ملي و غيره، اما با وجود دستاوردهاي جهاني اين بازي، تاكنون سهنفره ايران فاقد ساختاربندي و سازماندهي درست و دقيق بوده است.
ملغمهاي از بسكتبال و سهنفره! تيمهاي ملي از بين بازيكناني كه از تيم ملي خط خوردند يا دعوت نشدند، برگزيده ميشوند. حتي براي دعوت از نفرات، ليگ ملي سه نفره اصلا ديده نميشود، چون بازيكني از بين اين ليگها دعوت نميشود! هر چه هست، بسكتباليستهايي هستند كه از اردوي تيم ملي بسكتبال، در سهنفره انتخاب شدند!
اين در حالي است كه سهنفره دنيا پس از چند سال كه از سازماندهي اين بازي گذشت، رفته رفته خود را از بسكتبال جدا كرد. باز هم مثال از تيمهايي مثل صربستان. آنجا ديگر استاجيچ و دوستان را فقط براي ايونتهاي سهنفره معرفي كردند. ما اينجا بين بسكتبال سه نفره و جيچ گير كردهايم!
نه الگوهايي مثل صربستان داريم و نه تلاش ميكنيم تا سهنفره ساختار و دفتر دستك مستقل از بسكتبال داشته باشد. در آلمان، ساتو سابالي كمكم از سهنفره زنان جدا شد، اما ما هنوز در رويدادهاي سهنفره متكي به يكسري نامهاي تكراري از ۷ سال پيش هستيم كه بسكتبال و سهنفره را با هم بازي ميكنند!
با دعوت از ۱۵ بازيكن به اردوي تيم ملي سهنفره يكبار ديگر ثابت شد براي اين بازي برنامهاي نداريم.
بازيكني كه تا دو اردوي قبلي مورد توجه سرمربي سابق تيم ملي بسكتبال بود، حالا حتي به اردوي تيم ملي بسكتبال دعوت نميشود و سهنفرهباز است! يا بازيكني كه تا همين سه سال پيش جوانترين مليپوش بسكتبال بود امروز جايي در تيم ملي ندارد و فقط تيم ملي سهنفره! نمونههاي بارز تغذيه سهنفره فقط از بسكتبال، بدون امضاي سهنفره در ايران و فاقد هرگونه ساختار و برنامهريزي براي يك بازي مستقل از بسكتبال است.