• ۱۴۰۳ چهارشنبه ۲۶ دي
روزنامه در یک نگاه
امکانات
روزنامه در یک نگاه دریافت همه صفحات
تبلیغات
بانک ملی بیمه ملت

30 شماره آخر

  • شماره 5958 -
  • ۱۴۰۳ چهارشنبه ۲۶ دي

معاون وزير كشاورزي:

دليل به‌هم ريختگي بازار روغن خوراكي، فضاي رواني است

اكبر فتحي، معاون برنامه‌ريزي و امور اقتصادي وزارت جهاد كشاورزي، به‌هم ريختگي فعلي بازار روغن خوراكي را ناشي از جو رواني دانست و گفت: روغن مورد نياز كشور تامين است و كمبودي در اين زمينه نداريم.

به گزارش ايرنا، فتحي در گفت‌وگوي راديويي درباره وضعيت بازار روغن خوراكي و نگراني مردم از اين بازار و همچنين ادعاي برخي مبني بر تعطيلي ۳۵ كارخانه روغن‌كشي افزود: مادامي كه ما نتوانيم بخش عمده روغن خوراكي مورد نياز خود را در داخل كشور تامين كنيم به دلايل مسائل خارجي و داخلي اين مشكلات پيش مي‌آيد.

معاون وزارت جهاد كشاورزي در حالي از جو رواني به عنوان عامل نوسانات بازار روغن ياد مي‌كند كه دي‌ماه سال جاري هلدينگ صافولا متعلق به عربستان سعودي -كه بيش از ۵۰ درصد سهم در بازار خوراكي ايران داشت - به‌طور ناگهاني تصميم به خارج كردن سرمايه خود را از كشور گرفت؛ تصميمي كه قيمت روغن نباتي را با شوك همراه كرد و حدود 15 درصد افزايش داشت.

اين شركت اكنون با انتشار بيانيه‌اي درباره «خروج به‌ موقع از بازارهاي غيراصلي» اعلام كرده كه سهم خود را به يك شركت ديگر واگذار كرده است.

با اين اقدام، شركت‌هاي زيرمجموعه صافولا، با ارزشي بالغ بر ۲۰۰ ميليون دلار، به گروه مدلل واگذار شدند. اين جابه‌جايي ممكن است انحصار بازار روغن را بيش از پيش تقويت كند.

صافولا، اگرچه در سال ۱۳۹۴ تصميم به ترك بازار ايران نگرفت، اما به ‌تدريج حضور خود را كاهش داد. خروج ناگهاني اين شركت از بازار ايران به عنوان يك تصميم سياسي تعبير مي‌شود. هر چند در بيانيه منتشر شده، تنها به «تمركز بر بازارهاي با پتانسيل بالاتر» اشاره شده است، اما تحليلگران معتقدند روي كار آمدن دونالد ترامپ و تقويت روابط اقتصادي عربستان با ايالات متحده، از دلايل اصلي اين تصميم بوده است.

صافولا، با سهمي بين ۳۵ تا ۶۰ درصد از بازار روغن خوراكي ايران، يكي از تامين‌كنندگان كليدي مواد اوليه براي كارخانه‌هاي داخلي بود. خروج غيرمنتظره اين سرمايه‌گذار مي‌تواند بازار خوراكي ايران را با بحران مواجه كرده و قيمت‌ها را به‌طور چشمگيري افزايش دهد.

 

۲ رويداد علت به‌هم ريختگي بازار روغن شد

اما معاون برنامه‌ريزي و امور اقتصادي وزارت جهاد كشاورزي نيز با تاييد اثر نامناسب خروج سرمايه‌گذار خارجي از ايران بر بازار روغن خوراكي گفته است: اخيرا ۲ رويداد منجر به به‌هم ريختگي بازار روغن شده است كه يكي واگذاري سهام يكي از كارخانجات توسط يك سرمايه‌گذار خارجي بود كه اين سهام به سرمايه‌گذار داخلي واگذار شده، اما آنچه در فضاي مجازي مطرح شد، اين بود كه يك كشور سرمايه خود را از ايران خارج كرده كه اين موضوع از لحاظ رواني تاثيرگذار است.

دبير ستاد هماهنگي امنيت غذايي وزارت جهاد كشاورزي با بيان اينكه طي سال‌هاي گذشته روغن مازاد بر نياز داخلي داشتيم كه مصرف شده است، اظهار داشت: اكنون مسائل پيش آمده در بازار روغن جو رواني دارد، زيرا همان ميزان روغن و مواد اوليه وارد شده و بايد كفاف نياز داخلي را بدهد.

فتحي تصريح كرد: ويترين مغازه‌ها و فروشگاه‌ها و انبارهاي بخش‌هاي دولتي و خصوصي نشان مي‌دهد كه كمبودي در بازار روغن وجود ندارد.

فتحي رويداد دوم را افزايش قيمت جهاني روغن خام و همزماني آن با تعيين سهم و سقف ارزي كالاهاي اساسي در داخل كشور دانست و اظهار داشت: همزماني اين مورد با يكديگر تاثير بر قيمت روغن گذاشت كه همين امر باعث شده مردم تصور كنند كه كشور با كمبود روغن خوراكي روبه‌رو شده است.

او با بيان اينكه بازار روغن روند طبيعي خود را طي مي‌كند، افزود: به زودي آرامش به بازار روغن باز مي‌گردد.

ارسال دیدگاه شما

ورود به حساب کاربری
ایجاد حساب کاربری
عنوان صفحه‌ها
کارتون
کارتون