منابع آگاه اعلام كردند
شمارش معكوس براي آتشبس در غزه
مذاكرات در سطوحي عالي درباره آتشبس در غزه شتاب بيشتري گرفته و توافق در آستانه تحقق است. به ادعاي نيويورك تايمز كه در جريان جزييات روند رايزنيها است، پيشنويس پيشنهادي ارسال شده به هر دو طرف، از حماس خواسته كه ابتدا 33 اسير اسراييلي را آزاد و
در ازاي آن نيروهاي نظامي اين رژيم از بيشتر مناطق نوار غزه عقبنشيني كرده و اسراي فلسطيني را آزاد كند. به ادعاي رسانههاي غربي و منطقهاي ميانجيگران عرب و امريكايي در حال اعمال فشارها جهت دستيابي به توافقي براي متوقف كردن درگيريها در غزه تا قبل از ورود دونالد ترامپ به دفترش در ۲۰ ژانويه هستند. در عين حال اما مقامات مطلع از مذاكرات در روزهاي اخير خوشبيني محتاطانهاي درباره امكان دستيابي به توافق دارند. نيويورك تايمز در اين راستا با انتشار گزارشي آورده است كه براي ماهها و بعد از برگزاري چندين دور رايزني، امروز اميدها به پايان اين جنگ در غزه افزايش يافته است. پيشتر نيز اميدهايي نسبت به آتش بس وجود داشت اما به واسطه مخالفتخوانيهاي حماس و اسراييل با شروط اعلامي اميدها نااميد ميشد. به ادعاي نيويورك تايمز اين مذاكرات در شرايطي انجام ميشود كه اگر درنهايت توافقي حاصل شود، اين امر ميتواند به فلسطينيان در غزه كه شرايط سختي را در اردوگاههاي آوارگان و همچنين بمبارانهاي مداوم اسراييل تحمل كردهاند كمي آرامش ببخشد. از طرفي ديگر به ادعاي تحليلگران احتمالا خانوادههاي اسراي اسراييلي كمي از ميزان انتقادات خود به نخستوزير اسراييل بكاهند؛ خانواده اسرا، نتانياهو را مقصر اصلي ميدانند و او را به واسطه طولانيتر كردن جنگ در غزه هدف قرار دادهاند.
به ادعاي منابع آگاهي كه روند اين گفتوگو را دنبال ميكنند به نظر ميرسد كه ميانجيگران اصلي در اين دور از رايزنيها، قطر و مصر هستند كه پيامها را ميان اسراييل و حماس منتقل ميكنند. شيخ محمد بن عبدالرحمن بن جاسم آل ثاني نخستوزير قطر و ژنرال حسن رشاد مدير سازمان اطلاعات عمومي مصر حاضر در اين مذاكرات هستند. از طرفي ديويد بارنئا رييس سازمان اطلاعات خارجي اسراييل (موساد) به همراه رونن بار رييس سرويس امنيت داخلي (شين بت) از مذاكرهكنندگان اصلي اسراييلاند. گفتني است اوفير فالك، مشاور سياست خارجي بنيامين نتانياهو نيز در جلسات مهم مرتبط با مذاكرات شركت كرده است. از طرف حماس نيز خليل الحيه مقام ارشد حماس مستقر در دوحه، مذاكرهكننده اصلي در اين دور از رايزنيها است.
در گزارش نيويورك تايمز آمده است كه ايالاتمتحده نيز از نفوذ خود براي تشويق اسراييل و حماس به امضاي توافق استفاده كرده است، به گونهاي كه ويليام برنز مدير سازمان سيا و همچنين برت مكگورك يك مقام ارشد كاخ سفيد در خاورميانه براي دستيابي به پيشرفتي در مذاكرات فشار آوردهاند. همزمان استيو ويتكوف، نماينده دونالد ترامپ در امور خاورميانه نيز سفرهايي به قطر و اسراييل داشته و با مقامات ارشد اين دو بازيگر ملاقاتهايي داشته است.
به نظر ميرسد مقامات اسراييلي اميدوارند كه بتوانند آزادي حداقل بخشي از حدود ۱۰۰ اسيري را كه از زمان انجام عمليات ۷ اكتبر ۲۰۲۳ در غزه نگهداري ميشوند، محقق كنند. از طرفي رهبران حماس نيز خواهان پايان جنگ در غزه هستند؛ جنگي كه منجر به آوارگي نزديك به دو ميليون نفر شده و شهرها را به ويرانه تبديل كرده است. مقامات حماس همچنين اعلام كردهاند كه در تلاش براي دستيابي به خروج كامل اسراييل از غزه، بازگشت آوارگان در جنوب اين منطقه به شمال و ورود مواد لازم براي بازسازي هستند. اين درحالي است كه طرفين مدتهاست درباره توافقي بحث ميكنند كه شامل سه مرحله است و مقامات عرب و امريكايي اميدوارند كه اين مراحل به پايان جنگ منجر شود. به ادعاي نيويورك تايمز اما به نظر ميرسد يكي از موانع اصلي موفقيت مذاكرات، دايمي بودن آتشبس است. درحالي كه حماس خواستار پايان جامع جنگ است، نتانياهو مدعي است كه او به دنبال يك توافق جزيي است كه به اسراييل اجازه دهد پس از آزادي اسرا حملات خود را از سر بگيرد.
به ادعاي اين نشريه و به گفته يك منبع فلسطيني نزديك به مذاكرات و دو مقام اسراييلي، تلآويو مدعي استفاده از زبان مبهم در متن توافق است با اين هدف كه فضايي براي از سرگيري درگيريها در آينده باقي بگذارد، چراكه تحليلگران مدعياند نتانياهو نگران است كه به پايان جنگ در غزه رضايت دهد. شركاي ائتلاف راستگراي او ممكن است كابينه او را سرنگون كنند و آينده سياسياش را به خطر بيندازند. به ادعاي نيويورك تايمز حماس همچنين حاضر به پذيرش شروط يكجانبه طرف اسراييلي نشده است. اين درحالي است كه هفته گذشته، اسامه حمدان يك مقام ارشد حماس، در يك گردهمايي در الجزاير گفت كه بايد پايان مطلقي به تجاوز وجود داشته باشد.