قاليباف: ما بر مواضع اصوليمان ميايستيم و ايستادهايم
محمد فاضلي: بدون اينكه بداند و بخواهد كمپين «من راضي نيستم» درباره ماليات و منابع عمومي راه انداخت
محسن كوهكن: استفاده از الفاظي كه جامعه را حساس كند حكم توهين و تحقير دارد و اشتباه استمهدي كوچكزاده: راضي نيستم يك قران از مالياتهاي من، خرج لسآنجلسيهاي پفيوز شود
مهدي بيكاوغلي
هر اندازه قلمروي طيفهاي راديكال و تندرو براي تاثيرگذاري در روند كلي سياستهاي كشور كوچكتر شده و دايره نفوذ آنها در تصميمسازيها كاهش مييابد فريادهاي آنان بلندتر، تخريبهايشان بيشتر و هتاكيهايشان نسبت به مسوولان اجرايي و مديريتي كشور افزونتر ميشود. يك روز خطاب هتك حرمتها و توهينها و پردهدريهاي راديكالها، مقاله ظريف در رسانههاي امريكايي و تلاش براي انتقال گفتمان تنشزداي دولت براي كاستن از آلام اقتصادي مردم و رفع تحريمها است و روز ديگر بهانه در دست آنها، اظهار همدردي عارف و كوليوند خطاب به مردم امريكا كه در چنبره آتشسوزيهاي اخير تنها ماندهاند. نهايتا هم اظهارات علي عبدالعليزاده، رييس ستاد انتخابات مسعود پزشكيان درباره ضرورت مذاكره با طرف اصلي تحريمهاست كه خون تندروها را به جوش ميآورد و قفل زبانشان را ميشكند.
به همين دليل است كه مهدي كوچكزاده، نماينده عضو جبهه پايداري روز دوشنبه در مجلس، دولت را خطاب قرار داده و با صداي بلند فرياد ميزند: «من به عنوان يك مالياتدهنده ايراني راضي نيستم يك قران از مالياتهاي من، قبل از اينكه خرج غزه شود، خرج لسآنجلسيهاي پفیوز شود. آن سخنگویش ميخواهد خودش را آدم نشان بدهد براي غزه سخنراني ميكند...»
جالبتر از راهبرد تندروها براي مقابله با حريف اما نحوه يارگيري آنهاست. جماعتي كه تا چند ماه پيش سايه قاليباف را با تير ميزدند و او را عامل شكست جريان انقلاب در انتخابات رياستجمهوري و همه ناكاميهاي دهههاي اخير قلمداد ميكردند، امروز خود را رهروي راه قاليباف معرفي كرده، او را فرمانده خطاب ميكنند و از او ميخواهند كه همراهيشان كند تا به قول خودشان نسخه اصلاحطلبان را بپيچند! به همين دليل كوچكزاده خطاب به قاليباف ميگويد: «آقاي قاليباف تو جلودار مايي، تو فرمانده مايي!!! والله از صميم قلب ميگويم، اميد ما تویي، بايست جلوي اينها!!!»
بياعتنايي قاليباف به تحركات تندروها
قاليباف اما كه صابون اين جماعت، بارها به تنش خورده به خوبي آگاه است كه براي اين طيف، هدف همواره وسيله را توجيه ميكند! او ميداند كه دوستي راديكالها در خوشبينانهترين براي او و آرمانهاي اصولگرايي، چيزي بيشتر از دوستي خاله خرسه نخواهد بود. رييس مجلس از ياد نبرده كه اين طيف تا چه اندازه او را زخم زده و مانع برنامههايش شدهاند. او به خوبي مطلع است كه تلاش جريان پايداري براي نزديكی به او به اين دليل است كه اين جريان يكي يكي سنگرهايش را از دست داده و اگر در ادامه دولت چهاردهم با استفاده از ايده وفاق، موفق به احياي مذاكرات با اروپا و امريكا و رفع تحريم شود، تتمه پايگاههاي سياسي راديكالها از دست رفته و اين جريان چارهاي نخواهد داشت جز اينكه كنج عزلت گزيده و خاطرات گذشتهاش را مرور كند. تندروها كه امروز تنهاتر از هر زمان ديگري شدهاند، تلاش ميكنند از فرصتهاي باقي مانده يارگيريهاي تازه كنند تا بتوانند قدرت خود را بازسازي كرده و وارد عرصههاي مديريتي شوند.
پاسخ قاليباف به كوچكزاده اما رویكرد بيتفاوتي و بياعتنايي را در خود دارد؛ زماني كه در پاسخ به تذكر كوچكزاده ميگويد: «ما بر مواضع اصوليمان ميايستيم و ايستادهايم كه اين وظيفه عقلاني و انقلابي ماست و در آن هيچ شكي نيست» مبتني بر اين حقايق است كه جريان پايداري بهزعم خود رسما، كت از تن خارج كرده و با هر ترفندي تلاش ميكند، حواس دولت را از برنامههاي اصلياش كه رفع تحريمها و بهبود شاخصهاي اقتصادي و البته افزايش مشاركت اجتماعي است، پرت كرده و سرگرم دعواهاي بيمقدار جناحي و سياسي كند. يك بار اين تلاشها در قالب تلاش براي استيضاح وزراي اقتصادي كابينه و از بطن تلاش چهرههايي چون اميرحسين ثابتي، حميد رسايي و... ظهور و بروز پيدا ميكند و در برههاي ديگر از زبان مهدي كوچكزاده در توهين و تخريب دولت! راهبردهاي تندروها اما هم براي مردم و هم براي فعالان سياسي اصلاحطلب و معتدل، رو شده است. نه اصلاحطلبان وقعي به حاشيهسازيهاي آنان مينهند و نه حتي اصولگرايان سنتي و نواصولگرايان كه زخمهاي بسياري از اين طيف خوردهاند براي فريادهاي آنان تره خرد ميكنند. مردم هم بارها در جريان انتخابات و گزينشها برائت خود را از ايدههاي افراطي اين طيف اعلام كردهاند.
راضي نيستم يك قران از ماليات من
خرج «لسآنجلسيهاي پفيوز» شود
جرقه حاشيهسازيهاي اخير را مهدي كوچكزاده در صحن علني شعلهور ساخت؛ زماني كه طي چند دقيقه سخنراني هم به ظريف معاون راهبردي رييسجمهور، هم به عارف معاون اول رييسجمهور و هم خطاب به علي عبدالعليزاده نماينده ويژه رييسجمهور در اجراي سياستهاي توسعه دريامحور دامنه وسيعي از توهينها، تخريبها و ادعاهاي كذب را مطرح كرد. بهانه كوچكزاده براي اين فغان و فريادها، همدردي دولتيها با حادثهديدگان آتشسوزي امريكا بود. همدردي معقولي كه با بازخوردهاي مناسبي در افكار عمومي ايرانيان مواجه شد و بسياري از ايرانيان آن را تاييد كردند. بهرغم تاييد مردم و نخبگان اما كوچكزاده به خود حق ميدهد كه فرياد زده و بگويد: «من به عنوان يك مالياتدهنده حاضر نيستم ماليات من قبل از اينكه خرج غزه بشود بره براي «لسآنجلسيهاي پفيوز» خرج بشود.» كوچكزاده در صحن علني مجلس در واكنش به اظهارات ظريف و مسوولان دولت درباره مذاكره با امريكا گفت: صراحتا ميگويد ميخواهيم برويم با امريكا بشينيم، چه كسي بايد بزند در دهان اين؟!» موضوع اما به همين جا ختم نشد؛ كوچكزاده در ادامه گفت: «اينها ميخواهند نوكري امريكا را تصويب كنند؛ آقاي عبدالعليزاده اگر اين حرفها را جلوي مردم تبريز ميزد مردم تبريز دهانش را خرد ميكردند! اينها ميخواهند مملكت را هل بدهند در بغل امريكا؛ من به عنوان يك مالياتدهنده حاضر نيستم ماليات من قبل از اينكه خرج غزه بشود برود براي لسآنجلسيهاي پفيوز خرج شود!» كوچكزاده گفت: «چه كسي قرار است با اينها كه ميگويند با امريكا مذاكره كنيم، برخورد كند؟ رفيق حاج قاسم يا من؟ قاليباف عزيز، من در جبهه شاگرد شما بودم، آيا احتمال نميدهيد كه ميخواهند مملكت را به بغل امريكا هل بدهند؟ اينها ميخواهند مملكت را به امريكا بفروشند. همه اينها ميخواهند افتخار كنند كه دلمان براي لسآنجلس سوخت. آقاي قاليباف شما جلودار و فرمانده ما هستيد، اميد ما به شماست و جلوي اينها بايست.»
واكنش نخبگان و فعالان سياسي
به تخرب و توهين به دولت
واكنش محمد فاضلي، جامعهشناس و عضو هيات علمي دانشگاه شهيد بهشتي، در واكنش به صحبتهاي جنجالي كوچكزاده در مجلس نوشت: «عدو شود سبب خير اگر خدا خواهد.» او ادامه داد: «بدون اينكه بداند و بفهمد و بخواهد كمپين #من_راضي_نيستم را درباره هزينه كردن ماليات و منابع عمومي راه انداخت. حالا همه ميتوانند بگويند راضي نيستند منابع ماليات و هر منبع عمومي ديگري كجا هزينه شود. اصلا فكر نميكرد اين جوري بشود. عدو شود سبب خير اگر خدا خواهد. داستانيه!» جداي از فاضلي؛ عبدالرضا داوري، فعال اصولگرا نيز نوشت: «فريادهاي آقاي مهدي كوچكزاده، در جلسه امروز مجلس را بايد به عنوان درد و رنج ايشان از پايان عصر بنيادگرايي و ختم حاكميت سوپرانقلابيها فهميد. وفاق ملي، زاينده عصر نويني در حكمراني جمهوري اسلامي است و شنيدن چنين فريادهايي در لحظه زايمان و پوست اندازي طبيعي است.» محسن كوهكن، فعال سياسي اصولگرا و نماينده ادوار مجلس در واكنش به اين نوع حاشيهسازيها در مجلس اعلام كرد: «ادبيات موهون درست نيست؛ نمايندگان بايد انتقاد كرده و ايراد بگيرند، اما استفاده از الفاظي كه جامعه را حساس كند، حكم توهين و تحقير دارد و اشتباه است. بنده زماني كه عضو هيات رييسه مجلس بودم، نمايندگان دو دو ميكردند، خدمت مقام معظم رهبري رفتيم و ايشان فرمودند كه نبايد كسي از تريبون مجلس سر و صدا كند، بايد نمايندگان وقت بگيرند و صحبت منطقي كنند.»
كوهكن كه با خبرآنلاين گفتوگو ميكرد با اشاره به حاشيهسازي برخي افراد تصريح كرد: «مشخص است كه سياستهاي كلي و كلان در كجا تعيين ميشود. رييسجمهوري هم اشاره كردند كه براي اين پرونده اجازه كردند تا دوباره بررسي شود. ما بايد واقعگرا باشيم و نبايد خيلي خوشبين يا خيلي بدبين باشيم. نبايد شيوههايي را كه جو كشور، فضاي رسانه و فضاي مجازي را ملتهب ميكند، انتخاب كنيم. ملتهب شدن فضا باعث ميشود كه بحثهاي كارشناسي عميقي صورت نگيرد.»
در كشاكش اين اظهارات به نظر ميرسد بيشترين تلاش تندروها جلب توجه افكار عمومي و كانونهايي است كه از اين جريان حمايت ميكنند؛ در غير اين صورت اعضاي جبهه پايداري به خوبي ميدانند كه نظر نهايي درخصوص FATF در مجمع تشخبص مصلحت و ذيل دستورات راس هرم تصميمساز كشورمان مشخص ميشود. بايد ديد تحركات راديكالها در ادامه چه سمت و سويي پيدا كرده و چقدر از كشور انرژي ميگيرد.