عوارض و ماليات توليد سيگار و تنباكو فضا را به قاچاق كشانده است
محمدرضا تاجدار - رييس انجمن توليدكنندگان، واردكنندگان و صادركنندگان محصولات دخاني- گفت: توليد تنباكوی معسل چندان كار پيچيدهاي نيست و نياز به تجهيزات و ماشينآلات خيلي حرفهاي ندارد و در يك فضاي محدود و با سرمايه بهطور مثال ۵۰۰ ميليون توماني هم ميتوان كارخانه راه انداخت و تا ۲۰۰ ميليارد تومان هم امكان سرمايهگذاري براي توليد داخلي وجود دارد. اما متاسفانه عوارض و مالياتي كه مصوب و ابلاغ شد شرايط را پيچيده كرد. توليدكنندگان داخلي تنباكوی معسل با نشانهاي ايراني، ۴۰ درصد ارزش افزوده بايد بپردازند و دو درصد هم حق انحصار ميپردازند. بر اين اساس توليدكنندگان داخلي با نشان ايراني ۴۲ درصد ماليات ارزش افزوده ميپردازند و توليدكنندگان داخلي با نشان بينالمللي، ۵۵ درصد به اضافه ماليات و دو درصد حق انحصار (۵۷ درصد در مجموع) ماليات ارزش افزوده و حق انحصار پرداخت ميكنند.
تاجدار ادامه داد: علاوه بر اين، ماليات ديگري هم در قالب برنامه توسعه هفتم مصوب شد كه به ماليات گرمي براي تنباكوی معسل معروف است. براي هر بسته تنباكوی معسل، امسال ۲۴ هزار و ۵۰۰ تومان (به ازاي هر ۵۰ گرم تنباكوی معسل) ماليات در نظر گرفتهاند. بر اين اساس اگر قيمت تمام شده يك بسته تنباكو براي واحد توليدي ۱۰ هزار تومان باشد، ۲۴ هزار و ۵۰۰ تومان ماليات بايد بپردازد و تقريبا ۶۰۰۰- ۵۰۰۰ تومان هم ماليات درصدي (گرمي) محاسبه ميشود. بنابراين يك بسته تنباكو معسل، تنها ۳۰ هزار تومان در مجموع ماليات دارد كه با كف قيمت تمام شده ۱۰ هزار تومان در بازار بايستي حداقل ۴۰ هزار تومان عرضه شود؛ اين درحالي است كه در بازار تنباكوي معسل از بسته ۲۰ هزار تومان تا ۴۵ هزار تومان ميبينيم!! چه اتفاقي در حال رخ دادن است؟
اين مقام صنفي تصريح كرد: قانوني مصوب كردهاند كه به هيچ عنوان امكان اجرا ندارد؛ شرايط بهگونهاي كه در يك خيابان تابلو دور زدن ممنوع وجود دارد اما هيچ راه و جايگزين ديگري وجود ندارد؛ بنابراين همه مجبور هستند كه خلاف قانون، دور بزنند؛ فضايي ايجاد شده كه ۹۵- ۹۰ درصد، خلاف قانون عمل ميشود و آمار هم واضح نشان ميدهد؛ اينكه ۱۹۱۵ تن در هشت ماهه اول سال ۱۴۰۲ توليد تنباكوی معسل داشتيم اما عليرغم افزايش تعداد توليدكنندهها از ۵۱ مورد به ۶۸ مورد، توليد تنباكوی معسلمان به ۷۴۱ ميليون رسيده است، اين درحالي است كه به هيچ عنوان كمبودي هم در بازار احساس نميشود و تنباكوی معسل بهوفور در بازار موجود است؛ چه اتفاقي افتاده است؟ دور زدن قانون و قاچاق از اين واضحتر!؟
وي در تشريح اينكه چه اتفاقي افتاده است، گفت: با توجه به تصويب اين مالياتها و عوارض، شركتهاي معتبري كه در كشور سرمايهگذاري كرده بودند و با برندهاي اصلي در ايران توليد ميكردند، تعطيل كردهاند، اما برندها و محصولاتشان كماكان در بازار موجود است. بخشي تعطيل كرده و سرمايه خود را به كشورهاي همسايه منتقل كردهاند و آنجا توليد/ واردات و سپس وارد ايران ميكنند. بهطور مثال سرمايه خود را به امارات يا عراق منتقل كردهاند در اين كشورها مازاد نياز آن كشور، توليد يا واردات ميكنند، سپس سرريز آنها را از مبادي غيرقانوني وارد ايران ميكنند؛ هيچگونه عوارض و مالياتي هم نميپردازند. برخي هم كه نميخواستند اين اقدام غيرقانوني و دور زدن را داشته باشند، كلا واحد خود را تعطيل كردهاند.