افشاي اسناد محرمانه در اسراييل چالشساز شد
گاف امنيتي «بيبي»!
آيا نتانياهو در مسير برگزاري آتشبس سنگاندازي كرده است؟
مقامات تلآويو در حال تحقيق در مورد يك مقام غيرنظامي هستند كه طي سال گذشته در دفتر بنيامين نتانياهو نخستوزير اسراييل مشغول به كار و همچنين مظنون به دريافت و افشاي غيرقانوني اسناد محرمانه به رسانههاست. نيويوركتايمز با افشاگري در خصوص اين مساله در گزارش خود آورده است كه اين اسناد براي پشتيباني از دلايل نتانياهو استفاده شده تا او بتواند شرايط جديد و سختگيرانهاي را براي توافق آتشبس با حماس درست در ميانه فشارهاي شديد براي آزادسازي گروگانهاي اسراييلي و نيز پايان دادن به جنگ در غزه ارايه دهد. به گزارش نيويوركتايمز، اين پرونده موجب بروز تنشهايي در اسراييل شده است، جايي كه منتقدان نتانياهو او را به كارشكني در رسيدن به توافق براي بازگشت گروگانها و طولانيتر كردن جنگ در غزه به دلايل سياسي متهم كردهاند. همزمان اعضاي كليدي ائتلاف حاكم تهديد كردهاند كه در صورت ارايه امتيازات به حماس، از كابينه خارج خواهند شد. روز يكشنبه، يك دادگاه اسراييلي بخشي از دستور ممنوعيت انتشار اطلاعات را لغو كرد و اليعزر فلدستاين كه سال گذشته به عنوان سخنگو در دفتر نتانياهو استخدام شده بود را به عنوان مظنون در اين پرونده معرفي كرد. به گفته دادگاه، سه مظنون ديگر اين پرونده اعضاي ارتش و نهادهاي امنيتي هستند كه نام آنها بهطور عمومي اعلام نشده است.
نيويوركتايمز بر اساس گزارشهاي خبري اسراييل و يك مقام اسراييلي كه اجازه بحث درباره اطلاعات حساس از جمله اين پرونده را نداشت، بر تحقيقات در باب پرونده حول محور انتشار و دستكاري اطلاعات واقعي و ادعايي در رسانههاي خارجي متمركز شده است. همزمان هفتهنامه كرونيكل مستقر در لندن گزارشي منتشر كرد و مدعي شد حماس قصد داشته گروگانهاي اسراييلي را از غزه به مصر اعزام كند؛ البته اين گزارش بلافاصله بعد از انتشار از دسترس خارج شد. گفتني است نيويوركتايمز در ادامه مدعي يك سند محرمانه ديگر شده است كه به روزنامه آلماني بيلد درز كرده بود. اين سند ادعايي نشان ميداد حماس تلاش داشته تا افكار عمومي اسراييل را تحت تاثير قرار دهد. نيويوركتايمز در ادامه گزارش ادعايي خود در اين زمينه كه اين افشاگري چگونه رخ داده، آورده است كه در تاريخ اول سپتامبر، ارتش اسراييل اعلام كرد كه شش گروگان اسراييلي در تونلي در غزه پيدا شدهاند كه پس از شليكي مرگبار توسط اين بازيگر كشته شده بودند. اين خبر باعث شد اعتراضات گستردهاي در ميان مردم به راه بيفتد و موجي از خشم و اندوه ايجاد شود. حدود ۱۰۰ نفر كه در تاريخ ۷ اكتبر ۲۰۲۳ توسط حماس اسير شده بودند، همچنان در غزه هستند. دستكم يكسوم از آنها توسط مقامات اسراييلي كشته شدهاند. در تاريخ ۲ سپتامبر، در يك كنفرانس خبري تلويزيوني نتانياهو دلايل خود را براي شرط جديد در توافق آتشبس با حماس ارايه داد: آن شرط اين بود كه اسراييل بايد حضور دايمي در كريدور فيلادلفي، نوار زميني در امتداد مرز غزه با مصر داشته باشد. نتانياهو همچنين مدعي شد بدون حضور نظاميان اسراييلي در اين كريدور، حماس ميتواند گروگانها را از مرز به صحراي سيناي مصر و از آنجا به يمن منتقل كند.
به گزارش نيويوركتايمز، نتانياهو همچنين در ادامه يك سند دستنويس ادعايي به زبان عربي را نمايش داد كه به گفته او اين سند دستنويس اعضاي حماس بوده و توسط سربازان اسراييلي در ژانويه در يك مقر فرماندهي زيرزميني در غزه پيدا شده بود. اين سند شامل دستورالعملهايي براي افزايش فشار رواني بر اسراييل و ايجاد شك و ترديد نسبت به روايتهاي اسراييل بود كه مدعي بود عمليات زميني اين رژيم در غزه به آزادي گروگانها كمك خواهد كرد. نتانياهو در ادامه مدعي شد كه اين سند نشاندهنده استراتژي حماس براي ايجاد تفرقه در اسراييل است و اشاره كرد كه اعتراضات مردمي عليه كابينه او به نفع حماس است. اما اين افشاگريها چه زماني اتفاق افتاد؟ نيويوركتايمز پاسخ ميدهد كه در تاريخ ۵ سپتامبر، كمي پس از كنفرانس خبري نخست وزير اسراييل هفتهنامه كرونيكل كه يك روزنامه محلي بريتانيايي است، گزارشي از يك روزنامهنگار مستقل منتشر كرد. الون پري كه نام اين روزنامهنگار است، ادعا كرده اسنادي از دستگاه اطلاعاتي اسراييل به دست آورده كه نشان ميدهد يحيي سنوار رهبر حماس در حال آمادهسازي براي خروج از غزه از طريق كريدور فيلادلفياست و قصد داشته گروگانهاي اسراييلي را نيز با خود ببرد. اين گزارش ادعايي به اطلاعاتي استناد كرده كه در روز پيدا شدن اجساد شش گروگان كشف شده بود، به دست آمده بود.
سخنگوي ارشد ارتش اسراييل در پاسخ به سوالي درباره گزارش منتشر شده در هفتهنامه كرونيكل، مدعي داشت كه او از وجود چنين اطلاعات يا طرحي توسط سنوار بياطلاع است. در تاريخ ۶ سپتامبر، يك روز پس از انتشار مقاله در كرونيكل، روزنامه بيلد نيز مقالهاي ادعايي منتشر كرد كه به گفته آنها بر اساس سندي كه در دست حماس بود، مدعي شد كه حماس عجلهاي براي دستيابي به توافق يا پايان دادن به جنگ ندارد. برخي پيامها مشابه نكاتي بود كه نتانياهو در كنفرانس خبري خود مطرح كرده بود. در ادامه ارتش اسراييل روز دوشنبه بيانيهاي صادر كرد و مدعي شد به نظر ميرسد سندي كه در مقاله بيلد آمده، حدود پنج ماه پيش پيدا شده و «به عنوان توصيهاي توسط اعضاي ردههاي مياني حماس نوشته شده، نه توسط سنوار». ارتش اين رژيم در ادامه مدعي شد كه اين سند حاوي اطلاعات مشابهي با اسناد قبلي است و ادعا كرد: «درز اين سند يك تخلف جدي محسوب ميشود.» به ادعاي نيويوركتايمز منتقدان اما ميگويند به نظر ميرسد افشاي اين اطلاعات ادعايي بخشي از يك كارزار اطلاعات نادرست توسط نتانياهو يا حاميانش بوده كه با هدف كاهش حمايتها از كارزار آزادي گروگانها و تاثيرگذاري بر افكار عمومي اسراييل به نفع مواضع مذاكره نخستوزير انجام شده است.
نيويوركتايمز در ادامه گزارش خود در اين زمينه آورده است كه نتانياهو در مورد اين اتهامات مورد بازجويي قرار نگرفته و دفتر او نيز هرگونه افشاي اطلاعات را رد كرده است. گفتني است بسياري از جزييات اين پرونده به دليل دستور منع انتشار اطلاعات همچنان مبهم باقي مانده است. دفتر نخست وزير اسراييل روز جمعه در يكي از اولين بيانيههاي ادعايي خود درباره اين ماجرا مدعي شد كه هيچ مقامي از دفتر او بازجويي يا بازداشت نشده است. روز شنبه، دفتر نتانياهو روايت متفاوتي ارايه داد و گفت: مظنون مورد نظر كه بعدا به عنوان آقاي فلدستاين معرفي شد هرگز در بحثهاي امنيتي شركت نداشته و اطلاعات محرمانهاي را دريافت نكرده است. دفتر نتانياهو همچنين مقامات را به انجام تحقيقات گزينشي متهم و استدلال كرد كه گزارشهاي متعددي بر اساس اطلاعات درز كرده در طول جنگ منتشر شده بدون اينكه پيامدي داشته باشد. همچنين اين تحقيقات نيز «تهاجمي و جانبدارانه» توصيف شد. به ادعاي نيويوركتايمز در اولين تاييد رسمي از نقض امنيتي مشكوك، يك دادگاه در مركز اسراييل روز جمعه بهطور جزيي دستور منع انتشار اطلاعات در اين پرونده را لغو كرد. اين حكم دادگاه بيان ميكرد كه چندين نفر به عنوان بخشي از يك تحقيق مشترك توسط سازمان اطلاعات داخلي شين بت، پليس اسراييل و ارتش بازداشت شدهاند. قاضي اين دادگاه گفت كه آنها به خاطر «نقض امنيتي به دليل انتقال غيرقانوني اطلاعات محرمانه» و همچنين قرار دادن اطلاعات و منابع حساس در معرض خطر و آسيب به شانس دستيابي به اهداف جنگ در غزه مشكوك هستند. در حكم بعدي كه در روز يكشنبه اجازه انتشار نام آقاي فلدستاين را ميداد، قاضي مشخص كرد كه هدف جنگي كه او به آن اشاره كرده، بازگرداندن گروگانها بوده است.
همزمان سانان طي گزارشي كه در اين راستا منتشر كرده، آورده: سايت يايير لاپيد، رهبر اپوزيسيون، روز يكشنبه دفتر نخستوزير را به افشاي «اسناد محرمانه جعلي» متهم كرد و گفت كه اين كار به منظور ممانعت از امكان توافق گروگانها و شكلدهي به يك عمليات تاثيرگذاري بر افكار عمومي عليه خانوادههاي گروگانها انجام شده است. به گزارش سيانان، خانوادههاي گروگانهاي اسراييلي، نتانياهو را به ممانعت مكرر از دستيابي به توافق با حماس متهم كردهاند و معتقدند كه پايان جنگ غزه نتانياهو را وادار به برگزاري انتخابات خواهد كرد. گفته ميشود كه نتانياهو در گذشته توافقها را با خواستههاي دقيقه نودي مختل كرده است كه البته «بيبي» اين موضوع را رد ميكند. سخنگوي ارتش اسراييل نيز در يك كنفرانس خبري در تاريخ ۱۰ سپتامبر به يك خبرنگار گفته است: «من نميدانم اطلاعاتي كه شما درباره يحيي سنوار و گروگانها در فيلادلفي ذكر كرديد شامل چه مواردي است.» همزمان ارتش اسراييل طي بيانيهاي مدعي شده اين اطلاعات «اطلاعات جديدي نيست» و چندين بار به تصميمگيرندگان ارايه شده است، حتي قبل از اينكه سند مذكور پيدا شود. اين بيانيه همچنين افزود كه در حال تحقيق در مورد نشت سند است كه «يك تخلف جدي» محسوب ميشود.يايير لاپيد و بني گانتز رهبران اپوزيسيون اسراييل كه اوايل سال جاري از كابينه جنگي نتانياهو كنارهگيري كردند از درز اطلاعات طبقهبندي شده به عنوان يك شكست در بالاترين سطح كابينه ياد كردهاند و گانتز نيز آن را يك «جرم ملي» خوانده است. سيانان در پايان گزارش خود به نقل از رهبران اپوزيسيون اسراييل آورده است: «تيم نتانياهو در اين موضوع مشكوك به نظر ميرسند، چراكه ممكن است خودشان اين اسناد محرمانه را منتشر كرده باشند و همچنين اسناد محرمانه جعلي ديگري تعريف كردهاند تا امكان توافق بر سر گروگانها را از بين ببرند.» لاپيد همچنين در بيانيهاي گفته است: «اين ماجرا از دفتر نخستوزير نشات گرفته و بايد بررسي شود كه آيا اين اقدامات به دستور نتانياهو بوده است يا خير.»