امين حمزه ئيان - www.Nutshell.ir

پايان عمر ستارگاني که روزگاري درخشان بودند، زيباست و ما در زير آسمان شب شاهد هزاران ستاره يي هستيم که روزي خواهند مرد. تولد، عمر و سپس مرگ تمامي ستارگان حاضر در کهکشان ها به نوبه خود شگفت انگيز است و اين شگفتي براي مرگ ستارگان پرجرم بسيار بيشتر است. مرگ ستارگان پرجرم باعث تشکيل جرمي شده که همواره تغييري شگرف در فضا و زمان به وجود مي آورد و پيامدهاي ناشي از آن، آنچنان مهيج است که هنوز فيزيکدان ها را سخت مشغول بررسي هاي خود کرده است. شروع جدي ماجرا از پيامدهاي نظريه نسبيت عام «اينشتين» شروع مي شود. «اينشتين» 10 سال پس از مطرح کردن نظريه نسبيت خاص خود، در سال 1915 ميلادي نظريه نسبيت عام را با محوريت فضا، زمان و همچنين گرانش مطرح کرد. نظريه نسبيت عام توضيحي براي گرانش اجرام بزرگ مطرح مي کرد. يک سال پس از انتشار نظريه نسبيت عام شخصي به نام «کارل شوارتزشيلد» با حل کردن و گسترش روابط رياضي اين نظريه، به صورت نظري به نتيجه يي شگرف رسيد که اگر اندازه شعاع يک ستاره که داراي جرمي زياد است از حدي کمتر شود، نتيجه جسمي مي شود که گرانش آن آنچنان قوي است که حتي نور را هم جذب کرده و اجازه عبور به آن را نمي دهد. اين پديده نشان از وجود يک «سياهچاله» دارد، اما بين سياهچاله ها و ستارگان آسمان چه روابطي برقرار است؟
به ستاره هايي که کمتر از 4/1 برابر خورشيد جرم دارند ستارگان کم جرم مي گويند که عاقبت، طي فرآيندي طولاني به يک کوتوله سفيد تبديل مي شوند. به ستارگاني که بين 4/1 تا سه برابر خورشيد جرم دارند، ستارگان متوسط مي گويند که سرانجام به يک ستاره نوتروني تبديل مي شوند، اما به ستارگاني که بيش از سه برابر خورشيد جرم دارند، ستارگان پرجرم گفته مي شود. ستاره هاي پرجرم بعد از به پايان رساندن سوخت وساز و همجوشي هسته يي خود همانند ستارگان متوسط در کثري از ثانيه با يک انفجار عظيم ابرنواختري منفجر شده و به دوران درخشان اوليه خود پايان مي دهند. پس، از نظر انفجار نهايي، تفاوتي بين ستارگاني با جرم متوسط يا زياد وجود ندارد. اما آنچه در اين بين قابل توجه است، بازمانده اين دو نوع ستاره است.
ستاره ها بعد از پايان يافتن سوخت شان، لايه هاي خارجي خود را در فضا پرتاب کرده که در نتيجه موجب تشکيل سحابي مي شوند. اما پس از نابودي، اکثر جرم اين ستاره ها در مرکز و هسته آنها جمع مي شود. در واقع هسته ستاره دچار رمبش مي شود که دقيقاً به همين سبب مقدار اندکي از ماده سطحي بازمانده ستارگان کم جرم يا متوسط، بسيار سنگين است به طوري که گاهي برابر ميليون ها تن است. اکنون اگر ستاره اوليه مورد نظر داراي جرم زيادي مثلاً 10 برابر خورشيد باشد بعد از به پايان رساندن سوخت خود و انفجار ابرنواختري، هسته بازمانده اين ستاره پرجرم آنچنان روي خود مي رمبد که نه تنها الکترون ها و پروتون ها، بلکه نوترون ها هم به دليل جرم و فشار گرانشي فوق العاده زياد روي آن پايدار نمي مانند. در نتيجه اين هسته با تجزيه شدن، بسيار فشرده و چگال مي شود. امروزه دانشمندان عقيده دارند بازمانده هسته ستارگان پرجرم به صورت مداوم هر لحظه در حال فروريزش روي خود هستند و پيوسته کوچک و کوچک تر مي شوند. که در نتيجه در اين حالت ماده بسيار زيادي، در فضاي بسيار اندکي انباشته مي شود. از نظريه نسبيت عام «اينشتين» نتيجه مي گيريم که گرانش، نتيجه انحناي فضايي است که توسط ماده به وجود مي آيد يعني هرچه ماده بيشتري در يک نقطه متمرکز باشد، بالطبع گرانش آن هم افزون تر است. با اين تعريف مي توان تصور کرد که بازمانده يک ستاره پرجرم که اينچنين روي خود رمبيده است، داراي چه گرانش فوق العاده يي است.
به چنين چيزي در عالم «سياهچاله» مي گويند. براي درک قدرت گرانش سياهچاله ها که گفته مي شود هيچ چيز، حتي نور هم نمي تواند از دام گرانش آنها فرار کند، به اين مثال توجه کنيد؛ وقتي گفته مي شود سرعت گريز از سطح سياره زمين 18/11 کيلومتر بر ثانيه است، اين به آن معني است که اگر ما بتوانيم جسمي را با سرعت
18/11 کيلومتر بر ثانيه به سمت آسمان پرتاب کنيم، ديگر اين جسم هرگز به زمين باز نخواهد گشت و در فضا سرگردان مي شود. مقدار سرعت گريز از سطح زمين دقيقاً رابطه مستقيمي با مقدار جرم و در نتيجه گرانش سياره زمين دارد. اکنون در مورد سياهچاله ها، گفته مي شود سرعت گريز آنها از سرعت نور بيشتر است. اين جمله به اين معني است که هر جسمي که از حدود خاصي در يک سياهچاله به نام «افق رويداد» بگذرد، براي گريز بايد سرعتي بيش از سرعت نور (يعني بيش از 300 هزار کيلومتر بر ثانيه) بگيرد و اين امر در سياهچاله نشان از مقدار ماده زياد و چگال و در نتيجه گرانش فوق العاده آن دارد. افق رويداد در سياهچاله ها که همچون کره يي تاريک فرض مي شود توسط «کارل شوارتز شيلد» تعيين شد و از اين رو به آن «شعاع شوارتز شيلد» هم مي گويند. اما آيا سياهچاله ها با تمام رمز و رازها و شگفتي هايشان، آنچنان خطرآفرين و قدرتمند هستند که همه چيز را در خود ببلعند و نابود کنند؟